Policie obvinila bývalé zaměstnance ŘSD kvůli nevýhodným pronájmům

dálnice D47

dálnice D47 Zdroj: ctk

Protikorupční policie obvinila dva bývalé manažery a někdejšího právníka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na dálnicích D47 a D5. Stíhá je pro přijímání úplatku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Jedním z obviněných je podle serveru Novinky.cz i bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman.

Policie obvinila i majitele dvou obchodních společností, který podle kriminalistů jednomu z bývalých manažerů poskytl úplatek přes 15 milionů korun. Detektivové odhadují škodu na několik set milionů korun, uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle policie jeden z manažerů ŘSD uzavřel v roce 2006 se dvěma společnostmi nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování obslužných zařízení jako čerpací stanice či odpočívadla na dálnicích D47 a D5. „Tyto smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát předmětné pozemky pronajímal přímo (bez prostředníků), mohl získat více než 264 milionů korun,“ uvedl Ibehej. Podle něho tuto částku inkasovaly na úkor státu firmy.

Nejmenovaného majitele dvou společností policie stíhá pro trestný čin podplácení a porušování povinností při správě cizího majetku. Je podezřelý z toho, že v letech 2005 a 2006 dal jako úplatek za uzavření smluv jednapadesátiletému bývalému manažerovi ŘSD 15 milionů korun, jejichž úhrada byla zajištěna směnkami s prodlouženou splatností. Kromě toho prý uvedenému manažerovi zajistil vlastnictví bytu v Krkonoších v hodnotě nejméně 1,7 milionu korun. Při domovních prohlídkách policisté zajistili několik milionů korun v hotovosti.

Podle Stanislava Beránka z právního oddělení Transparency International je ŘSD organizací, která zpracovává řadu agend s vysokým korupčním potenciálem. „ŘSD je dlouhodobě problematická instituce a je třeba jí rozebrat odshora dolů,“ dodal pro Českou televizi.