Porsche dostalo kvůli dieselům pokutu přes půl miliardy eur

Porsche

Porsche Zdroj: profimedia.cz

Porsche
2
Fotogalerie

Německá automobilka Porsche musí kvůli dieselovém skandálu zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Částku v přepočtu ve výši 13,8 miliardy korun jí vyměřilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. Pokutu, kterou je potřeba zaplatit do šesti týdnů, automobilka přijala. Skandál s manipulacemi při měření emisí, na který se přišlo v roce 2015, tak má dozvuky ještě dnes.

Prokuratura firmě Porsche vyčetla, že zanedbala kontrolní povinnosti, což vedlo k tomu, že její vozy s dieselovým motorem z produkce společnosti Audi nesplňovaly emisní nařízení. Audi už loni muselo zaplatit pokutu 800 milionů eur (20,6 miliardy korun).

Porsche se dnes stalo další z dceřiných společností koncernu Volkswagen, které skandál finančně pocítí. Do skandálu byla zapojena i česká automobilka Škoda. Celému koncernu, který prodal zhruba devět milionů aut s nelegálně upraveným softwarem, loni německá prokuratura vyměřila pokutu jednu miliardu eur (téměř 25,7 miliardy korun). Volkswagen tehdy uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak ke své zodpovědnosti.

Celkem koncern Volkswagen v souvislosti se skandálem zaplatil už kolem 29 miliard eur (746 miliard korun). Velká část z toho připadá na Spojené státy, kde na rozdíl od Evropy odškodňoval i jednotlivé zákazníky. Ani ve spolkové republice se tomu ale nakonec možná nevyhne. O žalobě více než 300 tisíc zákazníků by měl letos rozhodovat soud.

Před soudem navíc možná stanou i vrcholoví manažeři automobilek včetně někdejšího šéfa koncernu Martina Winterkorna. Ten je obžalován z těžkého podvodu, za což mu hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.