Pozemky pro D11 má mít stát do dvou měsíců. Zahájení dostavby je ale v ohrožení

Čeká na dokončení.
Poslední tříkilometrový
přírůstek dálnice D11 byl
otevřen na konci roku
2008. Sjezd je od té doby
u Praskačky místo u Libišan.
Nový úsek má ale stále jen
dva jízdní pruhy

Čeká na dokončení. Poslední tříkilometrový přírůstek dálnice D11 byl otevřen na konci roku 2008. Sjezd je od té doby u Praskačky místo u Libišan. Nový úsek má ale stále jen dva jízdní pruhy Zdroj: ctk

Pozemky potřebné pro dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové by měl stát od farmářky Ludmily Havránkové získat do dvou měsíců. Na schůzce s hradeckým hejtmanem to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Stavba posledních 2 a půl kilometru dálnice má stát přibližně 1,5 miliardy korun. Zahájení prací v příštím roce ale ohrožuje navrhované snížení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Farmářka smlouvu o prodeji pozemků podepsala v červnu. „Dohoda s majitelkou potřebných pozemků pro dostavbu dálnice k Hradci platí a nyní je na tahu Pozemkový fond,“ uvedl hradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Dostavbu D11 podle něj považuje za prioritu kraj i ministerstvo dopravy. „Dostavba ke krajskému městu otevírá další reálnou možnost stavět D11 dál k Jaroměři,“ uvedl hejtman.

Podle smlouvy má farmářka za 11 hektarů polí dostat 90 milionů korun. Statkářka si má koupit parcely někde jinde a směnit je s Pozemkovým fondem za ty, na kterých se spolu dohodli jako na náhradních. Cenový rozdíl mezi nimi má Pozemkovému fondu doplatit.

Sporné pozemky na D11Sporné pozemky na D11 | E15, CTK

Na pozemcích musí nejdříve proběhnout povinný archeologický průzkum, pak už by zahájení stavby nemělo nic bránit. Kromě nedostatku financí. A ten je velmi reálný. Ministr dopravy Dobeš vládu v rámci jednání o státním rozpočtu proto žádá o navýšení rozpočtu dopravního fondu o devět miliard korun. Vláda jednání o státním rozpočtu pro rok 2012 ve středu přerušila.

Podle France stát v souvislosti s dostavbou D11 počítá s výstavbou velké kruhové křižovatky v hradeckých Kuklenách u Bláhovky, tedy v původní variantě. V příštím roce by měla také pokračovat příprava a výkupy pozemků pro výstavbu rychlostní silnice R35 mezi Opatovicemi a Holicemi, která má významně ulehčit dopravě v Hradci Králové, uvedl hejtman.