Prachař prý vybere nový systém mýta. Kapschi smlouvu neprodlouží

Mýtná brána na dálnici u Řitky u Prahy.

Mýtná brána na dálnici u Řitky u Prahy. Zdroj: Rasch Jan/Euro

Ministerstvo dopravy hodlá vypsat soutěž na systém výběru elektronického mýta po roce 2016 v takovém termínu, aby nebylo nutné uvažovat o prodloužení smlouvy se společností Kapsch bez výběrového řízení. Podle šéfa resortu Antonína Prachaře to lze ještě stihnout, minulé vlády prý proces výběru nového provozovatele mýta zpozdily.

V pátek ministerstvo vypsalo tendr na projektového manažera, který má navrhnout způsob fungování mýtného systému v budoucnu včetně jeho rozsahu. Poté by měl stát vyhlásit otevřený tendr na nového provozovatele mýta.

„Na výběr provozovatele mýtného systému a realizaci vybrané varianty řešení zbývá nyní dva a půl roku, a pokud budou veškerá rozhodnutí ze strany státu přijímána bez zbytečných průtahů, stále je ještě možné stihnout přípravu soutěže tak, aby ČR měla od 1. ledna 2017 nového provozovatele mýta,“ uvedl ministr Prachař.

Zároveň podotkl, že systém zpoplatnění současné silniční infrastruktury je ve vlastnictví státu a za určitých podmínek je stát schopen jej provozovat sám bez pomoci společnosti Kapsch.

Ministerstvo plánovalo soutěž na květen

Mýtný systém na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy provozuje Kapsch na základě desetiletého kontraktu. V dubnu resort po několika odkladech oznámil, že poradenskou firmu začne hledat, tendr na projektového manažera měl vyhlásit do konce května.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá od roku 2007. Loni systém vybral zhruba 8,55 miliardy korun, od zahájení provozu přes 50 miliard korun. Z vybraného mýtného náleží společnosti Kapsch a jejím subdodavatelům mezi 18 a 20 procenty.