Praha bude mít nové automaty na jízdenky

MHD Praha

MHD Praha Zdroj: Anna Vackova, E15

Pražský Dopravní podnik chystá zavedení nových automatů na jízdenky. Instalováno by jich mělo být postupně kolem padesáti a budou „chytřejší“ než ty nynější.

„Objeví se na místech, kde jsou automaty nejvíce využívány,“ uvedl Jiří Prokel, zástupce ředitele organizátora pražské dopravy Ropid pro ekonomiku. Výhodou nových automatů bude možnost platit i bankovkami a také platebními kartami. „Do budoucna by bylo možné automaty přizpůsobit i pro Opencard, ale zatím se o tom nejedná. Pokud jde o rozmístění, půjde hlavně o vytížené stanice metra a některé povrchové zastávky MHD,“ upozornil mluvčí dopravního podniku Petr Vorlíček.

První nové automaty se mají instalovat na jaře příštího roku. Zaplatit by se mohly z dotace EU. Žádost o její přidělení vypracuje Ropid a hlavní město Praha. Mělo by se jednat o 20 milionů korun, ale konečná cena závisí na tom, co nabídnou firmy dodávající automaty ve výběrovém řízení. Nové automaty nabídnou i další informace – především jízdní řády a také budou zařízeny tak, aby mohly informovat zrakově postižené a cizince.