Praha chystá propouštění v TSK, odejdou desítky lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Transformace pražské Technické správy komunikací (TSK) z příspěvkové na obchodní firmu by měla být dokončena do 1. ledna 2016. Město také chystá propuštění několika desítek zaměstnanců, správa jich má zhruba 320. Transformaci TSK na akciovou společnost přichystalo vedení města za vlády bývalého primátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09).

„Transformovaná společnost by měla začít fungovat od 1. ledna, zároveň dojde k obměně ve statutárních orgánech,“ řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Podle něj by v dozorčí radě či představenstvu neměli sedět „vysloužilí politici“. Narážel tak zřejmě na to, že v akciové společnosti TSK jsou Miroslav Svoboda (ČSSD) nebo Jan Vidím (ODS). Letos v únoru už radní odvolali z dozorčí rady například bývalého náměstka primátora Pavla Béma (ODS) Rudolfa Blažka (ODS).

Dolínek také připustil, že by se mělo v TSK v budoucnu propouštět. Podle něj by se to mělo týkat několika desítek zaměstnanců. Kdy a kolik přesně lidí by mělo být propuštěno, neřekl.

Při transformaci měla příspěvková organizace původně zaniknout na konci roku 2014. Odklad ale způsobilo zamýšlené a nakonec tehdy neuskutečněné převedení části Pražských služeb pod TSK.

Od vytvoření obchodní firmy si město slibuje úsporu až 40 milionů korun ročně. Rozpočet TSK se ročně pohybuje kolem 500 milionů korun. Účelem TSK je správa pražských komunikací a jejich oprava. Rovněž pečuje o městské plochy zeleně a stará se o zimní údržbu pražských ulic.