Praha má další přímé spojení s Čínou, z Čcheng-tu létají dva chartery

Letoun Sichuan Airlines

Letoun Sichuan Airlines Zdroj: Profimedia.cz

raha má od dneška další přímé letecké spojení s Čínou. Po linkách do Pekingu a Šanghaje začala do české metropole létat letadla Sichuan Airlines z města Čcheng-tu. Zatím jde o dva charterové lety. První přistál na letišti v Ruzyni dnes, druhý se uskuteční 5. března. Do budoucna by linka měla létat pravidelně dvakrát týdne, ve čtvrtek a v neděli. Provoz linky ovšem zatím neschválil čínský Úřad pro civilní letectví.

Po schválení pravidelné linky bude možné letenky kupovat přes cestovní kanceláře nebo internet. Lety zatím budou zaplňovat především cestovní kanceláře. Na lince bude létat letoun Airbus A330 s kapacitou 272 míst. Letenka by měla stát zhruba deset tisíc korun a cesta trvat zhruba deset hodin. Dnešní let přistál s asi dvacetiminutovým zpožděním těsně po poledni.

Věřím, že se z charterových letů mezi Prahou a Čcheng-tu brzy stane pravidelná linka. Tato nová trasa zkracuje vzdálenost mezi námi na zhruba deset hodin. Jsme připraveni udělat vše, co bude v našich silách, aby k nám hosté z Číny rádi přijížděli,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Letenky v krajském infocentru

Prohloubení spolupráce se Středočeský krajem a rozvoji cestovního ruchu by mělo napomoci také zřízení zastoupení Sichuan Airlines v prostorách Středočeského kraje. „Plánujeme ještě v tomto roce otevřít jejich pobočku v prostorách našeho infocentra v Husově ulici v Praze. Recipročně otevře Středočeský kraj své zastoupení zhruba v polovině tohoto roku v Čcheng-tu,“ doplnil Petera.

Letecké spojení mezi Prahou a Šanghají začne fungovat od 2. dubna. Letadla společnosti China Eastern Airlines budou na trase létat třikrát v týdnu v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Koncem loňského září spustil přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem dopravce Hainan Airlines.

Loni 50 tisíc cestujících

Počet cestujících mezi Prahou a Čínou dosáhl loni 50 tisíc, meziročně o 46 procent více. Největší zájem je o Šanghaj (22 300 cestujících), Peking (18 800) a Kanton (2900).

Čínští turisté v Česku loni poprvé utratili ze zahraničních návštěvníků ze zemí mimo EU nejvíc. Jejich podíl na útratách turistů ze států mimo unii stoupl na 25 procent, předloni to bylo 14 procent. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH. Do Česka loni přijelo 285 tisíc Číňanů, meziročně o 74 tisíc víc.