Praha objednala nové tramvaje, teď některé možná skončí ve Švédsku

15T Forcity

15T Forcity

Desítky tramvají 15T ForCity, které finančně lámou vaz pražskému Dopravnímu podniku, a tím i hlavnímu městu, možná místo v pražských ulicích skončí nakonec ve Švédsku. Jeden z tamních dopravců zvažuje, že by si vozy pronajal nebo rovnou koupil. Jako o jedné z variant o tom nyní jednají Dopravní podnik spolu s dodavatelem vozů, Škodou Transportation.

Praze by to alespoň trochu zmírnilo problémy, na které si zadělala obrovskou objednávkou 250 tramvají za téměř 20 miliard. Tolik peněz ale nyní nemá a proto hledá způsoby, jak se se závazkem vypořádat jinak.

„V rámci jednání zaznělo, že by byl nějaký počet tramvají přeprodán nebo pronajat do jednoho švédského města. Jedná se s místním dopravním podnikem,“ sdělil serveru E15.cz šéf odborů Dopravního podniku Luboš Olejár. Upřesnil, že by se jednalo o třicet až padesát vozů. Záleží ale podle něj na tom, jak dopadne testovací provoz. Pokud by se podařilo Dopravnímu podniku přeprodat například padesát vozů, mohl by ušetřit kolem 3,8 miliardy korun.

Jméno města, které má o tramvaje zájem, nechtěl Olejár sdělit. Skoupá na slovo byla mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá. „Jednání s Dopravním podnikem Praha teprve probíhají, a proto nemůžeme zatím závěry komentovat,“ uvedla.

Mluvčí Dopravního podniku Petr Vorlíček konstatoval, že o možnosti prodávat tramvaje 15T do jiné země slyší poprvé. „Na jednáních, kterých se účastnili lidé z managementu DPP, nebylo toto téma nikdy otevřeno,“ řekl.

Dopravní podnik si na nákup tramvají musí vzít osmimiliardovou směnku, za kterou ručí hlavní město. Uzavření smlouvy včera schválili pražští zastupitelé.

tramvaje 15T Forcitytramvaje 15T Forcity | 7Podnik se v kontraktu, údajně nevypověditelném, s firmou Škoda Transportation z roku 2006 zavázal odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity za 19,2 miliardy korun. Tramvaje začal odebírat v roce 2011. V roce 2011 a 2012 za ně zaplatil 4,5 miliardy korun. Praha dosud od škodovky převzala 61 nových vozů, letos odebere dalších 32 tramvají.

Rozvázaní nebo upravení smlouvy si jako za jeden z hlavních cílů dalo nové vedení metropole v čele s primátorem Tomášem Hudečkem.

„Rada vyzvala předsedu představenstva Dopravního podniku k zahájení jednání o renegociaci smlouvy s dodavatelem 250 kusů tramvají 15T s cílem úpravy smluvního vztahu tak, aby došlo ke snížení počtu odebíraných tramvají, rozložení dodávek do delšího časového období a včlenění dalších podmínek vedoucích k zefektivnění smluvního vztahu s dodavatelem,“ sdělil již dříve Hudeček.

Podle Luboše Olejára si z Prahy Škoda Transportation udělala místo, kde testuje prototypy, a stejně tak i z Estonska. „Neustále musíme reklamovat závady,“ sdělil Olejár.

: