Praha rozšíří informační tabule pro řidiče, utratí desítky milionů korun

Dopravní tabule

Dopravní tabule Zdroj: profimedia.cz

Více informací o dopravní situaci a přesnější časové údaje o tom, jak dlouho ještě potrvá cesta do cíle. Pražská Technické správy komunikací začala hledat dodavatele systému, který bude počítat dojezdové doby a zároveň v případě problémů nabídne řidičům alternativní trasy, napsal server Zdopravy.cz. Předpokládáná hodnota zakázky činí 167 milionů korun a její součástí je i rozsíření informačních cedulí v dalších ulicích hlavního města.

Dopravní systém, který řidiče informuje o dojezdové době, už v Praze funguje. Některé z informačních portálů však mají být nyní vyměněny za nové. Celkem by se mělo jednat o 85 portálů s informacemi o dopravní situaci a o 115 kamerových systémů. „Jedná se o rozšíření na další komunikace s vazbou na městský okruh,“ pro server mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Správa dosud provozuje 40 informačních portálů a nově by se měly objevit na 39 lokalitách. 

Technický návrh modernizace a rozšíření infomačních portálů nechala TSK na uchazečích. Podmínkou je však dle zadávací dokumentace dodání zařízení, umožňující čtení registrační značky automobilu. „Již současný systém umí číst registrační značky vozidel, ale už na úrovni kamer dochází k jejich anonymizaci, a to z důvodu ochrany osobních údajů. Není to příprava na úsekové měření. Systém má řidičům poskytnout informace pro jejich rozhodnutí o další trase jízdy,“ uvedla Lišková.

Celá zakázka nabrala více než roční zpoždění, kvůli nejasnostem s financováním. Hlavní město se teď snaží, aby celý projekt financovala Evropská unie pomocí dotací. Konečný vítěz celé soutěže bude systém provozovat po dobu pěti let.