Pražská MHD v roce 2016: autobusy do tunelů a spojení s Kladenskem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, chystá od 1. července 2016 zavést plošné změny ve veřejné dopravě. Do pražské MHD bude zapojena oblast Kladenska, změněny budou trasy tramvají a autobusů. Úpravy se chystají i v nočních spojích. Vypracování změn schválili pražští radní. Ropid bude změny chystat společně s dopravním podnikem (DPP) a dalšími organizacemi.

Změny ve vedení tramvajových linek začne Ropid zpracovávat od přelomu října a listopadu, jejich případné zavedení plánuje až od července příštího roku. „Potřeba se zabývat podobou sítě denních tramvajových linek vyplynula v posledním období z řady podnětů od cestujících, výrazného poklesu vytížení spojů v některých úsecích a z nespokojenosti řady městských částí s řadou změn, které byly v tramvajovém provozu přijaty,“ píše se v dokumentu, který schválili radní.

Jednotný interval a zaměření na takzvané metrolinky systém neumožňuje pružně reagovat na poptávku cestujících. Do vypracovávání změn systému tramvají se bude moci zapojit i laická a odborná veřejnost.

Nové linky na západě

V případě autobusových linek bude Ropid řešit i jejich zavedení do tunelů městského okruhu, například do Strahovského tunelu nebo tunelu Blanka. Ropid má nyní přichystáno osm variant, jak spoje tunely vést, konkrétně ale v dokumentu popsány nejsou. „Aktuálně lze doporučit primární realizaci linky vedené Brusnickým a Bubenečským tunelem spojující zastávky Dejvická a Hradčanská s Prosekem a Letňany,“ stojí v dokumentu.

Do systému pražské integrované dopravy (PID) by měla od 1. července 2016 přibýt i oblast Kladenska. Integrace bude mít vliv na dopravu v západní části hlavního města. „Jedná se o první etapu integrace této oblasti, která bude zahrnovat především linky, které mají primární účel ve spojení s hlavním městem Prahou,“ píše se v materiálu.

První změny už v prosinci

První změny ale čekají na cestující už letos v prosinci. Ropid musí přizpůsobit některé spoje celostátním změnám v jízdních řádech. Pokud by tak neučinil, některé spoje by na sebe nemusely navazovat. Celostátní změny by se měly uskutečnit k 13. prosinci 2015.

Ropid rovněž provede sčítání cestujících v metru a noční MHD. Průzkum v metru se uskuteční 11. listopadu, v noční dopravě pak 13. a 14. listopadu. V síti nočních linek by k úpravám podle materiálu mělo dojít v březnu 2016.