Pražské letiště hledá nové provozovatele taxi. Prioritou je kvalita

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Profimedia.cz

Letiště Praha vypsalo veřejnou soutěž, v níž hledá na příští čtyři roky dva provozovatele taxi, kteří budou vozit cestující Letiště Václava Havla. Nově najaté firmy začnou v Ruzyni fungovat od 1. ledna 2017, sdělila Lenka Zvolánková z Letiště Praha. Smlouvy s letištěm mají nyní AAA Radiotaxi a FIX, ty jim letos končí.

Vypsání tendru předcházela několikaměsíční veřejná diskuse se všemi potenciálními zájemci o účast v tendru. „Naším cílem je postupovat v procesu výběru maximálně transparentně. Zároveň chceme spolupracovat s profesionálními partnery, kteří budou dlouhodobě garantovat poskytování kvalitní služby dle dohodnutých parametrů,“ uvedl člen představenstva Letiště Praha Jiří Petržílka.

Vedení letiště chce podle Zvolánkové zvýšit kvalitu taxislužby a komfort pro cestující. Vozy taxi by tak například měly být dostupné do pěti minut, a to 24 hodin denně a měly by být minimálně střední třídy, kdy žádné nebude starší tří let.

Tendr bude dvoukolový. V prvním bude hodnoceno splnění přesně definovaných kvalifikačních předpokladů jako bezúhonnost nebo dostatečné profesní a technické kvalifikační předpoklady k provozování taxislužby. V druhém pak budou v elektronické aukci vybráni vítězové.

Lhůta pro podání nabídek je nejpozději do pondělí 22. srpna 2016 do 12:00. Vybraní uchazeči jsou povinni zahájit provoz 1. ledna 2017, nebude-li sjednáno jinak. Smlouva se uzavírá na dobu určitou, a to do 31. prosince 2021.

Loni odbavilo pražské letiště 12,03 milionu cestujících, což je o 7,9 procenta více než v roce 2014. Ministerstvo financí chce do rozvoje pražského letiště investovat až 15 miliard korun. Pomocí těchto investic plánuje zvýšit počet cestujících na zhruba dvojnásobek. Cestující mají k dispozici nabídku 60 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou s více než 130 městy.