Pražské letiště posílí obranu proti hackerům

Letiště Václava Havla v Praze

Letiště Václava Havla v Praze Zdroj: Profimedia

Letiště Václava Havla plánuje významné navýšení rozpočtu na svou obranu proti kybernetickým útokům – meziročně o šedesát procent. Deníku E15 to řekl Milan Špaček, člen představenstva letiště zodpovědný za bezpečnost. Výši částky letiště z bezpečnostních důvodů tají, prý ale odpovídá mezinárodní praxi.

„Letiště je na informačních technologiích závislé, do budoucna se bude jejich vliv významně zvyšovat. Kybernetická hrozba je reálná, nemůžeme ji podceňovat. Oblast dopravy je navíc standardně vyhledávaným terčem útoků, ať už pro hackery začátečníky či organizované skupiny,“ okomentoval Špaček.

Zajištění kybernetické bezpečnosti letiště, kterým denně projdou desítky tisíc cestujících, má na starost necelá desítka zaměstnanců. Ti museli v minulosti kromě běžné agendy řešit i několik pokusů o útok na letiště, uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

„Kvůli bezpečnosti je dobře, že letiště výši rozpočtu na kybernetickou ochranu nezveřejňuje. Na druhou stranu je ale velká škoda, že o svém provozu poskytuje výrazně méně informací než srovnatelná letiště. Možná si sami neví rady, co by měli zveřejňovat,“ podotkl Petr Kováč, odborník na letectví.

Připomněl také, že významná světová letiště v současnosti experimentují s využitím virtuální a rozšířené reality - technologiemi, které by měly rovněž zvyšovat bezpečnost. Mezi ně patří i systém na identifikaci tváří, který na pražském letišti využívá policie. Při dubnovém pátrání po sedmi Nizozemcích ale kamery k dopadení osob nepomohly, byť se hledaná skupina pohybovala v letištních halách. Zavedení systému stálo spolu s dalšími opatřeními 186,5 milionů korun.

Vedle zvýšení investic na kybernetickou ochranu získá letiště i lepší přehled o provozu dronů na svém území. Už dříve deník E15 informoval, že v tendru Řízení letového provozu zvítězilo americko-české konsorcium firem AirMap a UpVision – to má na ruzyňském letišti zavést systém na monitoring bezpilotních letounů. Zaměstnanci letiště mají projít školením v září.