Pražskému letišti prudce přibyli cestující, rekord zatím nepadl

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha Zdroj: E15 Stepan Bruner

Ruzyňské letiště Václava Havla má za sebou úspěšné čtvrtletí. Branami letiště prošlo 2,29 milionu cestujících, což je o 14 procent více než loni. Jde o vůbec největší skok, jaký kdy letiště začátkem roku prodělalo. V absolutních číslech ale stále nebyly překonány rekordní roky 2007 a 2008.

Největší poptávka je po linkách mezi Prahou a Velkou Británií, následuje Německo a Itálie. Z konkrétních destinací jsou na čele žebříčku Moskva, Paříž a Amsterdam. „Příliv cestujících ovlivnila jak nabídka nových linek, tak i navyšování kapacit u stávajících dopravců,“ uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková.

Od loňského jara se letišti povedlo přilákat dvanáct nových dopravců. Pro celý letošní rok vedení letiště předpovídá pasažérský přírůstek ve výši sedmi procent oproti loňsku. Tím by se počet cestujících vyšplhal na téměř 12,9 milionu lidí a překonal dosavadní rekord z roku 2008. Tehdy na letišti odbavili 12,6 milionu cestujících.

Úspěch mají přinést čínské linky

Úspěšný rok předpovídá management mimo jiné díky zavádění nových dálkových linek, hned tři dopravci létají (či budou létat) mezi Prahou a Čínou, ČSA zase chystají spoj do Saudské Arábie. Na podzim navíc hodlá v Praze umístit svá letadla irský Ryanair.

Ještě rychleji než pasažérů letos na Ruzyni přibývá leteckého carga. Objem nákladu za první kvartál narostl o více než třetinu na 15 tisíc tun. To je dáno mimo jiné příchodem nových nákladních dopravců UPS a Qatar Cargo.