Pražskému letišti znovu přibývají pasažéři

letiště Praha

letiště Praha Zdroj: E15

Z pražského Letiště Václava Havla přicházejí po pololetí optimistická čísla. Branami letiště prošlo za prvních šest měsíců roku 4,97 milionu cestujících, což představuje meziroční zvýšení o 2,2 procenta. Po dvou letech poklesů tak Ruzyně vykazuje pololetní růst.

„V tomto tempu se budeme pohybovat podle našich předpokladů po celý rok,“ řekl deníku E15 ředitel Letiště Praha Jiří Pos. Podle něj je počet vzletů a přistání zhruba na loňské úrovni, do Prahy ale létají stále větší a lépe obsazená letadla. Pokud předpověď vyjde, překročí letiště letos poprvé od roku 2011 hranici jedenácti milionů cestujících.

Ačkoli letiště nezveřejňuje výkony jednotlivých aerolinií, lze se domnívat, že tahounem jsou především velcí síťoví dopravci typu Lufthansy nebo British Airways. Linky z Prahy na jejich základny v Německu a Velké Británii patří k nejvytíženějším. Pozadu nezůstávají ani lowcosty. Podle květnových čísel vykazují pravidelné linky růst zhruba o tři procenta, naopak pasažérů na charterových letech do května ubylo více než osm procent.

Nejvytíženější linky: do Paříže, Frankfurtu nad Mohanem a Šeremetěva

Výrazně také roste podíl cestujících, pro které je Praha začátek nebo cíl cesty. Žebříček nejvytíženějších linek se přitom příliš nemění, vede pařížské Letiště Charlese de Gaulla, následuje Frankfurt nad Mohanem, moskevské Šeremetěvo, Amsterdam a londýnské Heathrow.

Pražskému letišti přibývají cestující navzdory problémům Českých aerolinií. Těm výrazně uškodila rusko-ukrajinská krize následovaná propadem východoevropských měn, především rublu. Národní dopravce tak například nemohl obnovit sezonní linku do Oděsy a omezil lety do Kyjeva a Permu. Podle vyjádření firmy z počátku června ubyla na kyjevské lince celá čtvrtina rezervací. ČSA, jejichž podíl na provozu pražského letiště je zhruba čtvrtinový, tak i pro letošek počítají s úbytkem pasažérů. Loni s národním dopravcem cestovaly necelé tři miliony lidí.

: