Pražský dopravní podnik dostane miliardovou injekci od magistrátu. Půjde na metro D nebo opravy kolejí

Vizualizace metra D

Vizualizace metra D Zdroj: archiv IPR

Vizualizace metra D
Vizualizace metra D
Vizualizace metra D
Vizualizace metra D
Vizualizace metra D
6
Fotogalerie

Pražský dopravní podnik (DPP) dostane od hlavního města na investice zhruba 1,17 miliardy korun, rozhodli pražstí radní. Peníze půjdou mimo jiné na stavbu metra D, opravy tramvajových tratí nebo vybudování bezbariérového vstupu do stanice metra C Opatov. DPP je největší městskou firmou, která zaměstnává téměř 11 tisíc lidí.

Nejvyšší částka půjde na přípravu stavby první části trasy metra D z Pankráce do Písnice, a to necelých 975 milionů korun. V polovině loňského roku město s DPP zahájilo geologický průzkum, který byl na dvou místech již dokončen a na dalších dvou bude pokračovat do léta příštího roku. Samotná výstavba trasy by měla být zahájena na jaře 2021.

Částku 55 milionů vydá podnik na vybudování odstavného kolejiště v areálu opraven tramvají. Samotná výstavba se uskutečnila v letech 2018 až 2020 a celkem podnik vyšla na více než 240 milionů. Odstavné koleje DPP využívá při rekonstrukci vozovny v Hloubětíně, odkud sem dočasně přesunul část tramvají.

Další peníze půjdou na opravy tramvajových tratí ve Starostrašnické v Praze 10 a mezi Vladimírovou a Na Pankráci v Praze 4. Na každou z nich investuje podnik více než čtyři desítky milionů. Peníze půjdou mimo jiné také na opravy tratí na Rašínově nábřeží, v Revoluční a na Újezdě nebo na studii trati mezi Motolem a Vypichem. Bezbariérové zpřístupnění stanice metra C Opatov vyjde na více než 42 milionů.