Opatov rozsvítí nová nástěnná malba. Rozhodne o ní anketa

Soutěžní návrh nazvaný „Pravěký murál“. Autorka k tomu řekla: „V kontextu pravěku lze považovat jeskynní malby za výtvarnou práci ve veřejném prostoru. Byly to první ambice zanechat po sobě nejen potomky a statky, ale i příběh, a oddělily tak naše předchůdce od zvířat.“

Soutěžní návrh nazvaný „Pravěký murál“. Autorka k tomu řekla: „V kontextu pravěku lze považovat jeskynní malby za výtvarnou práci ve veřejném prostoru. Byly to první ambice zanechat po sobě nejen potomky a statky, ale i příběh, a oddělily tak naše předchůdce od zvířat.“ Zdroj: DPP

Soutěžní návrh nazvaný „Pravěký murál“. Autorka k tomu řekla: „Tyto dávné graffiti a murální malby v jeskyních se pro mnohé filosofy staly klíčem k dešifraci tajemství člověka. Vyobrazení zvířat a jejich lovu v jeskyních vždy patřilo k přiléhajícím pravěkým osídlením a sídliště vnímám jako novodobé osídlení krajiny.“
Soutěžní návrh nazvaný „Fragmenty celků“. Linkou tohoto streetartového umělce jsou obrazy komponované z fragmentů, které dávají dohromady větší výjev. Autor rozvíjí arcimboldovské téma a ze zdánlivě běžných předmětů staví obličeje v nadživotní velikosti nebo celé postavy.
Soutěžní návrh nazvaný  „Fragmenty celků“. Linkou tohoto streetartového umělce jsou obrazy komponované z fragmentů, které dávají dohromady větší výjev. Autor rozvíjí arcimboldovské téma a ze zdánlivě běžných předmětů staví obličeje v nadživotní velikosti nebo celé postavy.
Soutěžní návrh nazvaný „Flora a fauna“. V návrhu na velkoformátovou malbu se nacházejí stylizovaní motýli druhu babočka bodláková a lilie tygří, které mají velmi podobnou vizualitu. Téma vychází z tajemné estetiky mikrosvěta, mimikrických principů a vizuálních znaků rostlin a okřídleného hmyzu.
Soutěžní návrh nazvaný „Flora a fauna“. Skica je inspirovaná dobovými knižními vědeckými ilustracemi, především prací umělce art deco Eugène Séguye. Oranžovo-červená barevnost se shoduje s barvou metra linky C.
8
Fotogalerie

Ošuntělý východní vestibul stanice pražského metra Opatov z roku 1980 se dočká proměny. Rekonstrukcí projdou podhledy, osvětlení, vzduchotechnika, rozvody i dvojice výtahů. Nejviditelnější novinkou ovšem bude venkovní velkoformátový obraz na části průčelí, který ze čtyř finálových a zatím anonymních návrhů hlasováním do konce září vybere veřejnost.

Průčelí objektu již v minulosti zdobily streetartové malby dnes respektovaného umělce Jana Kalába. Pět let je ale u streetartového umění dlouhá doba a na původním díle i fasádě se výrazně podepsalo počasí.

„Naší snahou je rozšířit nové umělecké dílo na všechny plochy druhého vstupu do stanice. Proto jsem ve spolupráci s kurátorkou Alexandrou Karpuchinou vyzvala řadu umělců k výtvarnému pojednání objektu,“ uvedla architektka dopravního podniku mající na starosti metro Anna Švarc.

Do finále postoupily čtyři návrhy a veřejnost v hlasování rozhodne, který z nich na Opatově nakonec vznikne. Jména autorů jednotlivých návrhů porota zveřejní až po ukončení hlasování. 

Vítězný návrh budou jeho autoři na Opatově realizovat v průběhu podzimu, hotové dílo se představí cestujícím ve druhé polovině listopadu. „Chceme, aby soutěž byla anonymní a jména umělců neovlivňovala vnímání a rozhodování účastníků ankety,“ doplnila Švarc. 

Dopravní podnik chystá i další obdobná velkoplošná díla ve stylu mural artu, tedy legální velkoplošné nástěnného malby. Ta by měla v rámci projektu Umění pro město zpestřit do konce roku stanice metra Bořislavka, Černý Most, Nové Butovice a Vltavská.

Hlasovat o nové podobě stanice Opatov můžete do 30. září zde:https://www.praha11.cz/cs/media/anketa-mural-opatov.html