Pražský dopravní podnik připravuje rozprodej majetku

Generální ředitel DPP Milan Křístek

Generální ředitel DPP Milan Křístek Zdroj: Anna Vackova

Dopravní podnik hlavního města se chce zbavit nemovitostí a pozemků, které zatěžují jeho rozpočet. V brzké době plánuje uspořádat elektronickou aukci, kam bytové domy, areály a například i měnírnu, pošle. V posledních dvou letech rozprodal majetek ve výši 157 milionů korun.

Podnik k prodeji vytipoval celkem osm nemovitostí či pozemků. „Je to cesta k získání finančního obnosu a k eliminaci nákladů spojených s údržbou majetku nepotřebného,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku Petr Vorlíček.

V současnosti podle Vorlíčka podnik prověřuje, zda neexistuje právní překážka, která by bránila převodu majetku po prodeji, šlo by například o restituci. Provádí také technický popis nemovitostí. „Jde o to, aby se Dopravní podnik vyvaroval následných sporů při realizaci odprodeje, některé z nemovitostí mohou být například dotčeny ekologickou zátěží,“ sdělil Vorlíček.

Přesný rozsah ani hodnotu prodávaného majetku nechce Dopravní podnik sdělit. „S ohledem na skutečnost, že dosud nepadlo rozhodnutí, nemůžeme uvádět podrobnosti ohledně prodejů. Za relevantní budou tyto informace považovány až tehdy, kdy konkrétní výčet a způsob bude schválen orgány podniku,“ uvedl mluvčí.

V roce 2012 pražský Dopravní podnik prodal dva pozemky v Holešovicích a Hloubětíně v celkové hodnotě přes 18 milionů korun, v roce 2011 šlo o pět pozemků například ve Strašnicích, Smíchově či Hloubětíně a ubytovnu U Vozovny v Praze Malešicích v celkové hodnotě přes 139 milionů korun.

Na to, že by se měl podnik zbavit kvůli finanční zátěži nepotřebného majetku, upozornil i primátor Bohuslav Svoboda. „Vlastní například celou řadu pozemků okolo stanic metra nebo starých dílen a skladů. Samozřejmě nemůžu zacházet do úplných detailů, ale víme to z analýzy, která se dělala před rokem ještě za bývalého ředitele Dopravního podniku Liche,“ sdělil serveru E15.cz primátor.

Dopravní podnik například tíží kontrakt z roku 2006, kvůli kterému musí od Škody Transportation odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity za 19,2 miliardy korun. Tramvaje DPP začal odebírat v roce 2011. Na nákup si musí půjčit 8,5 miliardy korun, které získá pravděpodobně od České spořitelny a Československé obchodní banky, jejichž společnou nabídku vyhodnotil jako nejvýhodnější.

: