Předseda ÚOHS Rafaj zrušil půlmilionovou pokutu pro silničáře

Šéf Úřadu na ochranu hospodářské
soutěže Petr Rafaj

Šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj Zdroj: E15 Eduard Erben

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil půlmilionovou pokutu pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Tendrem za téměř 2,5 miliardy korun na stavební práce silnice R6 na Sokolovsku se budou znovu zabývat jeho podřízení.

Podle původního rozhodnutí úřadu ředitelství silnic určilo pevnou cenu za část zakázky a v té znemožnilo soutěž mezi uchazeči. Jádrem sporu byly čtyři položky týkající se rekonstrukce objízdných tras souvisejících s hlavní částí prací v úseku Nové Sedlo - Sokolov. ŘSD na tuto část tendru stanovilo pevnou cenu 110,3 milionu korun, nabídky uchazečů pak hodnotilo včetně této fixní částky.

Ředitelství silnic a dálnic s výkladem antimonopolního úřadu nesouhlasí, v odvolání uvedlo, že postupovalo transparentně a nediskriminačně.

Rafaj původní závěry svých podřízených zrušil. Našel v jejich postupu několik chyb. Znovu mají proto posoudit, zda jsou fixní ceny v souladu se zákonem či nikoliv. Nové rozhodnutí mají přitom dostatečně odůvodnit.

To se týká i části tendru na rekonstrukci ulic Školní, Jeronýmova, Husitská, Škroupova, Fibichova, Janáčkova, Ondříčkova, Smetanova a mostu přes Lobezský potok v Sokolově.