Předsedou představenstva ČD Cargo se stal šéf drah Petr Žaluda

Petr Žaluda

Petr Žaluda Zdroj: E15

Šéf Českých drah Petr Žaluda je od dnešního dne předsedou představenstva dceřiné společnosti ČD Cargo. Do čela nákladního dopravce jej jmenovala valná hromada společnosti. Uvedl to mluvčí dopravce Jakub Ptačinský. Do představenstvo Carga, které v pondělí opustil jeho předseda Gustav Slamečka a ve kterém kromě Žaludy zasedá Petr May, byl jako třetí člen zvolen Vlastimil Chobot.

ČD Cargo nyní řídí předseda představenstva, firma chce ale znovu zřídit i pozici výkonného ředitele. Na její obsazení vypíše konkurz, řekl mluvčí drah Radek Joklík. Po jeho jmenování zůstane Žaluda předsedou představenstva ČD Cargo. Kdy bude tendr vypsán, bude záviset na rozhodnutí nového představenstva Carga, dodal Joklík.

Nedávným odchodem Slamečky z ČD Cargo vyvrcholily dlouhotrvající spory mezi šéfy nákladní dopravy a mateřských Českých drah. Důvodem byla prý nespokojenost mateřské společnosti s hospodářskými výsledky ČD Cargo, především s hospodářským výhledem pro letošní rok. Výhled, který vedení společnosti představilo koncem září, předpokládá prohloubení ztráty za letošní rok na 233 milionů korun.

ČD Cargo zaměstnává zhruba 9500 lidí. Loni výnosy firmy z nákladní dopravy vzrostly o dvě procenta na 14,3 miliardy korun. Cargo loni snížilo ztrátu z předloňských 853 milionů korun na zhruba 60 milionů korun.