Příběhy zaniklých značek: před 60 lety se zjevily vozy Robur

Nechyběly ani nákladní vozy. Robur Garant 32 Jaroslava Hanáka nakonec vybojoval 20. místo absolutně.

Nechyběly ani nákladní vozy. Robur Garant 32 Jaroslava Hanáka nakonec vybojoval 20. místo absolutně. Zdroj: Svět motorů

Phänomen / Robur
Robur
3
Fotogalerie

Německá automobilka Robur ležící na dohled od českých hranic se celá desetiletí specializovala na výrobu užitkových vozů. Před 22 lety však zanikla. Potkat v současnosti na silnici auto této značky je už docela velká vzácnost. Některé exempláře ale stále ještě parkují například ve vesnických hasičských zbrojnicích.

Tyto vozy se vyráběly v německé automobilce v Žitavě ležící těsně za česko-německou hranicí - jen třicet kilometrů od Liberce. Zakladatelem závodu byl podnikatel Karl Gustav Hiller.

Robur však není tradiční historický název. Nejprve se od počátku minulého století v bývalé továrně na výrobu textilních strojů vyráběla jízdní kola, později motocykly a v letech 1912 až 1927 také osobní auta se jménem Phänomen. Ta si ovšem velkou popularitu nezískala, a proto bylo rozhodnuto věnovat se produkci lehčích nákladních vozů. Po těch naopak poptávka byla.

Po druhé světové válce byl podnik ležící na území bývalé NDR samozřejmě znárodněn a nejdříve vyráběl stacionární motory. Od roku 1950 ale byla obnovena výroba předválečného náklaďáku, což byl Phänoman Granit.  Existovaly dva různé rozvory, nabízela se také skříňová, sanitní nebo hasičská verze. Jednou z variant byl rovněž čtrnáctimístný autobus. K dispozici byl dokonce pohon všech kol.

Při průběžných modernizacích se vyvíjela zejména pohonná jednotka, což byl vzduchem chlazený řadový čtyřválec s objemem nejprve 2,7 litru, později tři litry. Od roku 1952 se dostal do výroby také dieselová verze s označením Granit 32.

V roce 1955 se ale název Phänomen Granit musel přestat používat. Šlo o důsledek sporu s potomky původních vlastníků firmy - rodiny Hillerů. Tudíž nejprve se název vozu změnil na IFA Garant a na počátku roku 1957 došlo k přejmenování celé továrny. Původní továrna Phänomen Werke měla od té doby na vývěsním štítu nápis VER Robur-Werke Zittau, DDR.

Pokračování článku čtěte zde>>>

Více na podobná témata na www.autorevue.cz.