V Malajsii budou stavět silnice z kaučuku, zemědělci se radují

ilustrační

ilustrační Zdroj: ceskedalnice.cz

Kaučukovníky dnes přirozeně splývají s pralesem, prozradí je jen malé nádoby na odchyt kaučuku.
Kuala Lumpur, Malajsie, ilustrační foto
ilustrační
4
Fotogalerie

V Malajsii se budou nově stavět nové silnice a dálnice z kaučuku. Ceny toho přírodního na světových trzích padají, Malajsie je přitom jedním z největších producentů kaučuku, vzniká ho tu 700 tisíc tun ročně. 

Malajsie hodlá využít suroviny při stavbě silnic a dálnic, výzkumy probíhaly poslední tři roky, už od loňska rozjela pět pilotních projektů. Přímo na vládní úrovni, spotřebu je přece nutné podpořit, měla by se zvýšit asi o 10 procent.

Surový kaučuk (latex) se stále získává tradičním způsobem, po nařezání kůry vytéká ze stromů do na nich umístěných kalíšků. Tento způsob se nemění už po staletí. Spolu s živicí se pak vmíchá do asfaltu.

Většinou kaučukovník pěstují drobní zemědělci, jenže z necelých 29 milionů obyvatel, které v současnosti země má, je do tohoto odvětví zapojeno na 1,2 milionu lidí.

Přímých malých pěstitelů pak v zemi funguje zhruba 410 tisíc. To samozřejmě není zanedbatelná položka. Spousta lidí by nejen přišla o práci, ale také doslova o živobytí, tato komodita pro ně představuje mnohdy jedinou možnost.

Pokračování článku čtěte zde.

Více na www.auto.cz.