Problémové boeingy nutí Smartwings zdvojnásobit základní jmění

Boeing 737 Max 8 Smartwings

Boeing 737 Max 8 Smartwings Zdroj: Profimedia

Boeing 737 MAX 8 Smartwings
SmartWings
SmartWings
4
Fotogalerie

Více než 1,4 miliardy korun mají do společnosti Smartwings vložit její akcionáři. Základní jmění firmy by tak více než zdvojnásobili. Hlavním důvodem jsou problémová letadla Boeing 737 MAX 8 a zatím nejistá obnova jejich provozu, informuje server zdopravy.cz.

Ten informace zjistil z pozvánky na mimořádnou valnou hromadu, zveřejněné na webových stránkách SmartWings. Podle dokumentu před leteckou společností stojí dvě možnosti. Tou první je navýšení kapitálu o 1,4 miliardy korun, druhou představuje navýšení o polovinu menší částku. Pokud by valná hromada odsouhlasila první možnost, stoupl by základní kapitál z 1,24 miliardy korun na 2,64 miliardy. Jeho navýšení podle serveru nejspíš zajistí největší akcionáři firmy - Unimex Group a čínská společnost China lnternational Group Corporation Limited.

Navýšení základního jmění má Smartwings umožnit lépe se vypořádat s uzemněním letadel Boeing 737 MAX 8.

Český letecký dopravce v pozvánce na valnou hromadu uvádí, že měl v plánu provozovat 16 letadel 737 MAX 8, ale kvůli letecké katastrofě v Etiopii a stažení těchto letadel byla společnost „nucena radikálně omezit kapacitu letní sezony, z čehož jí vznikají významné ztráty“.

„Společnost potřebuje posílit svoji finanční pozici, aby se dokázala vypořádat s výrazným propadem výnosů a zvýšenými náklady jako důsledkem této mimořádné situace,“ uvedla společnost SmartWings v návrhu na zvýšení základního jmění.