První Pendolino na západ Čech nabralo zpoždění kvůli objížďce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

České dráhy dnes zahájily pravidelný provoz rychlovlaku Pendolino mezi severní Moravou a západem Čech. Jednou týdne vždycky v sobotu pojede jedna souprava z Bohumína přes Ostravu, Prahu, Plzeň, Mariánské Lázně a Cheb do Františkových Lázní a zpět. Optimální délka jedné cesty trvá zhruba šest hodin. Při první jízdě ovšem rychlovlak nabral čtyřicetiminutové zpoždění kvůli nehodě jiné soupravy u Kolína. Musel tak část trasy objíždět, řekla mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Prodloužení cesty Pendolina do západočeských lázní je komerčním projektem ČD připraveným ve spolupráci s lázeňskými společnostmi v Mariánských Lázních a ve Františkových Lázních. Náklady na provoz ponesou ČD, lázně se na akci podílejí marketingově. Podle toho upravily turnusy nástupu a ukončení pobytů pacientů tak, aby ladily s jízdním řádem vlaku. „Je to nejrychlejší spojení Ostravska a Olomoucka s lázeňským krajem,“ podotkl ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD Vladimír Omelka.

Zavedení pravidelného spoje rychlovlaku Pendolino do Karlovarského kraje má význam nejenom pro lázeňská města. Podle náměstka hejtmana Petra Navrátila (ČSSD) je to první vlaštovka ke zlepšení komplikovaného dopravního propojení regionu s Prahou. Pendolino může přilákat mnohem více lidí k návštěvě nejen měst na Chebsku, ale i v kraji. „Jsme velmi rádi, že České dráhy do tohoto projektu šly vzhledem k tomu, že finanční riziko berou na sebe. Bylo by ale hezké, kdyby sem rychlovlak jezdil častěji,“ uvedl Navrátil.