První třída v příměstských vlacích je zbytečná, míní Ťok. S ČD chce jednat o jejím zrušení

City Elephant

City Elephant Zdroj: Zdeněk Matyáš

City Elephant
Již brzy zamíří do provozu další regionální vlaky pro České dráhy, které ponesou také zvířecí jméno, v tomto případě RegioPanter.
Ceny jízdného rostou o 5 %.
Střecha na hlavním nádraží se opravuje už tři roky.
City Elephant
6
Fotogalerie

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chce jednat s Českými drahami o tom, proč v příměstských vlacích v okolí Prahy nasazují vozy s oddíly první třídy. Je to podle něj zbytečné. Řekl to při dnešních interpelacích ve Sněmovně. Na ministra se obrátila poslankyně za Středočeský kraj Helena Langšádlová (TOP 09) s tím, že v ranní i odpolední špičce jsou tyto vlaky přeplněné a cestující si dlouhodobě stěžují na to, že do souprav jsou zařazovány oddíly první třídy, které jsou ale nevyužívané.

"S požadavkem řešit tento stav jsem se obracela již na vaše předchůdce, ale nedošlo k nápravě ani k žádné změně, která by přispěla ke zkvalitnění podmínek pro cestující v této oblasti," řekla.

Ťok poslankyni odpověděl, že jde o regionální dopravu, kterou objednávají kraje, tedy v tomto případě Středočeský kraj a Praha. Konstatoval však, že ho to neuspokojuje a že při nejbližším jednání s Českými drahami v příštím týdnu jim chce důrazně doporučit, aby se touto věcí zabývaly.

"Protože s vámi souhlasím a myslím si, že zrovna tedy na regionálních tratích jedničkou jezdí minimálně lidí," poznamenal. Podle něj je to hloupost, kterou je třeba rychle vyřešit a bude se snažit na ČD působit, aby to vyřešily.