Putin plánuje uskutečnění Stalinova snu o mostu na Sachalin. Má stát desítky miliard

Ulice v Jižním Sachalinsku

Ulice v Jižním Sachalinsku Zdroj: wikimedia.com Bubbets

Pro tentokrát volíme trasu do Mongolska, kde trať ještě není eletrifikována a dieslová lokomotiva nás pomalu ale jistě odváží z nekonečné tajgy...
2
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimír Putin se zasadí, aby se konečně vyřešil problém se stavbou obřího mostu, který spojí ostrov Sachalin a pevninu. Putin to podle tiskového oddělení Kremlu uvedl po setkání s guvernérem regionu Sachalin Olegem Kožemjakem. 

O gigantické akci hovořil již Stalin, ale nikdy se v krutých přírodních podmínkách nezdařila ani zahájit. Poblíž plánovaného přemostění chátrají pouze ruiny trestaneckého tábora.

Šestikilometrové mostní propojení ostrova Sachalin s kontinentálním Ruskem má stát zhruba 80 miliard korun, včetně navazující dopravní infrastruktury se má účet podle ruského ministerstva dopravy vyšplhat na 190 miliard. Pokud by rozhodnutí padlo teď, mohla by stavba začít v roce 2021, tvrdí experti

Resort uvedl, že kvůli extrémním sibiřským přírodním podmínkám bude dílo 3,5krát dražší než most, který spojuje Rusko s anektovaným Krymem.

 "Vím, že otázka vybudování mostu mezi Sachalinem a pevninou je diskutována po celé desetiletí.  Je to starý sen obyvatel Sachalinu. Most by včetně by byl významným faktorem při zvýšení počtu obyvatel. Jde o to, aby  lidé dokázali ostrov na Dálném východě opustit a vrátit se za každého počasí, “ řekl Putin.

Stavbu mostu musí ještě odsouhlasit ruská vláda. Od června letošního roku již ale probíhají práce na železničním projektu, který má k plánovanému mostu přivést vlaky.

Spojení ostrova Sachalin s pevninskou částí Ruska by mohlo případně motivovat Japonce k financování mostu na severní ostrov Hokkaido, který by ostrov propojil se Sachalinem. Uvedla ve zprávě agentura Bloomberg.

O stavbě zhruba šestikilometrového železničního mostu z Chabarovského kraje na Sachalin se v Rusku mluví dlouhá desetiletí, prakticky stejně dlouho se zvažuje i varianta tunelu. Podle ruských projektantů by místem spojení ostrova s pevninou byl nepříliš hluboký Něvelského průliv.

Do realizace se už počátkem 50. let pustil sovětský vůdce Josif Stalin. Na stavbu bylo povoláno na 27 tisíc vězňů táborového systému Gulag, kteří v nelidských podmínkách a v přísném utajení vybudovali první kilometry širokorozchodné železnice na západní, pevninské straně průlivu. Po Stalinově smrti v roce 1953 stavební práce ustaly, od roku 1973 spojuje Sachalin s pevninou trajekt.

Optimisté soudí, že most by mohl být napojen na Transsibiřskou magistrálu, případně i na železniční síť Japonska s možným přemostěním na ostrov Hokkaidó. Pesimisté varují, že oblast je místem častých zemětřesení a panuje tam drsné podnebí.