Qatar Airways couvají od záměru investovat do American Airlines

Airbus předal vůbec první A350 aerolinkám Qatar Airways

Airbus předal vůbec první A350 aerolinkám Qatar Airways Zdroj: Airbus

Qatar Airways
Qatar Airways
Stále dobře se prodává Boeing 777-300ER, behem aerosalonu si salší stroje tohoto typu objednaly Qatar Airways
4
Fotogalerie

Katarská letecká společnost Qatar Airways ustupuje od plánu koupit podíl ve společnosti American Airlines, která je největším leteckým přepravcem na světě. Aerolinky oznámily, že investice nesplňuje její cíle. Americká společnost rozhodnutí nekomentovala.

Katarská firma v červnu projevila zájem koupit až 4,75 procenta akcií amerického přepravce, podle jeho názoru však cílem Qatar Airways bylo získat 10procentní podíl. Katarské aerolinky uvedly, že si v American Airlines chtějí vytvořit pasivní pozici a nemají v úmyslu vměšovat se do strategického řízení. Dnes však oznámily, že po vyhodnocení finanční stránky věci i kvůli chladné reakci Američanů změnily názor.

Šéf American Airlines Doug Parker už tehdy nabídku z Kataru označil za nepochopitelnou a ne zcela podnětnou. S Qatar Airways, a také Etihad Airways, totiž americký přepravce už dlouho vede obchodní spor. Obě firmy obviňuje, že od vlád svých zemí dostávají nelegální subvence. V polovině července proto s oběma zrušil partnerství s tím, že dosavadní dohoda o sdílení letů už postrádá smysl.

Smlouva leteckým společnostem umožňuje prodávat letenky na spoje partnerských aerolinií. Získají tak napojení na trasy, které je pro ně obtížné otevřít nebo udržovat na vlastní náklady. A státem subvencované firmy mohou cestujícím nabízet nižší ceny a další výhody.

Společnost Qatar Airways dnes uvedla, že bude i nadále vyhledávat investice do leteckých společností po celém světě. Ve svém portfoliu už má 20procentní podíl na International Airlines Group a 10procentní na LATAM.