Řecko dotáhlo privatizaci 14 letišť, ovládne je německý Fraport

Fraport bude provozovat i letiště na ostrově Skiathos, známé pro nízké přelety letadel nad přístavem

Fraport bude provozovat i letiště na ostrově Skiathos, známé pro nízké přelety letadel nad přístavem Zdroj: Timo Breidenstein, Wikimedia Commons

Řecká vláda prodá německé letištní společnosti Fraport práva na provozování 14 regionálních letišť v zemi. Je to první ze série privatizací, k nimž musí radikálně levicový kabinet přistoupit v rámci dohody o novém záchranném programu.

Provozovatel frankfurtského letiště a řady dalších vzdušných přístavů po celém světě získá za 1,23 miliardy eur (33,2 miliardy Kč) koncesi na správu řeckých letišť, z nichž několik je na turisticky oblíbených ostrovech Kos, Kréta, Mykonos, Santorini, Skiathos, Rhodos a Korfu. Kromě toho bude konsorcium většinově ovládané Fraportem provozovat i letiště v Soluni, druhé největší v Řecku.

Pro Fraport představuje řecká transakce zásadní posun v zahraniční expanzi. Dosud byla firma mimo Německo aktivní na jedenácti letištích. Podnikání v zahraničí je pro firmu čím dál důležitější. Loni tvořilo 37 procent z obratu ve výši 2,4 miliardy eur a toto číslo stále roste.

Tsipras ustoupil

Vláda Alexise Tsiprase, která nastoupila v lednu s cílem zvrátit reformy dvou dosavadních záchranných programů, původně chtěla stávající privatizační program zrušit. Tsipras ale musel odpor k prodeji státního majetku přehodnotit, aby Řecko získalo nový úvěrový balík v sumě až 86 miliard eur. Bez nových úvěrů by země nemohla splácet dluhy a hrozilo by jí nucený odchod z eurozóny.

Poté, co minulý týden řecký parlament a zástupci eurozóny schválili třetí záchranný balík pro Řecko, je osud Tsiprasovy vlády nejistý. Krajní křídlo vládnoucí strany SYRIZA podle řeckých médií v případě hlasování o důvěře vládu nepodpoří, což by znamenalo předčasné volby. Řecký premiér dosud neoznámil, zda hodlá hlasování o důvěře vyvolat, podle médií to ale udělá nejspíš tento týden.