Řecko se znovu pokusí o prodej železničního přepravce TrainOSE

vlak TrainOSE

vlak TrainOSE Zdroj: http://www.trainose.gr/

Řecko uskuteční nový tendr na prodej jediného domácího železničního přepravce TrainOSE. Atény chtějí k privatizaci podniku přilákat více zájemců, uvedla řecká privatizační agentura HRADF. Investoři se budou moci začít hlásit od 1. února. Závazné nabídky musejí předložit do 26. dubna.

Privatizaci TrainOSE plánovala už předešlá konzervativní vláda a v roce 2013 se o převzetí podniku zajímali tři potenciální uchazeči - francouzská železniční společnost SNCF, rumunská firma Grampet Group a řecká stavební skupina GEK Terna, která spolupracuje s ruskou železniční společností RZD. Nakonec ale z transakce sešlo. Řecká vláda tehdy doufala, že prodejem podniku získá 200 milionů eur (5,4 miliardy korun).

Společnost TrainOSE v minulých letech prošla rozsáhlou restrukturalizací, která zahrnovala propuštění téměř poloviny zaměstnanců. V roce 2012 se firmě podařilo vrátit k zisku.

Privatizace státního majetku je jednou z klíčových podmínek záchranného programu pro silně zadlužené Řecko, na němž se Atény dohodly s věřiteli loni v létě. V rámci již třetího záchranného programu by Řecko mělo od EU dostat během tří let až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).