Ředitelství silnic a dálnic mělo problémy s náklady na právní služby, zjistili kontroloři

Ředitelství silnic a dálnic, ilustrační foto

Ředitelství silnic a dálnic, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ředitelství silnic a dálnic, ilustrační foto
Ředitelství silnic a dálnic, ilustrační foto
Nejvyšší kontrolní úřad
Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze
5
Fotogalerie

Státní příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic odstranila většinu chyb v hospodaření, které jí v roce 2013 vytkl Nejvyšší kontrolní úřad. Problémy ale přetrvaly u nákladů na právní služby. Nové rámcové smlouvy na ně ŘSD dojednalo až na konci loňského roku. K tomuto závěru dospěl kontrolní úřad, který kontroloval hospodaření Ředitelství silnic a dálnic za období od začátku roku 2013 do září 2016. V hospodaření s majetkem ŘSD kontroloři zásadní nedostatky nezjistili.

 

ŘSD pro objednávání právních služeb používalo prováděcí smlouvy k rámcové smlouvě z roku 2007, která platila do listopadu 2010. Hodinové sazby se pohybovaly od 3500 korun do 4800 korun. NKÚ smlouvy kritizoval již při předchozí kontrole v roce 2013. ŘSD mělo zjednat nápravu do konce března 2014, používalo je ale dál. V kontrolovaném období, tedy od začátku roku 2013 do září 2016, za ně zaplatilo 206 milionů korun.

Nové rámcové smlouvy dojednalo ŘSD až na konci roku 2016, konstatovali kontroloři. Hodinové sazby v nových kontraktech jsou výrazně nižší, od 800 do 1800 korun. Oproti předchozím letům tak náklady ŘSD na právní služby v kontrolovaném období klesaly. "V roce 2015 byly téměř o polovinu nižší než v roce 2013," konstatoval NKÚ.

Na ŘSD se také zvýšil počet zaměstnanců právního odboru. Podle kontrolorů si ale ŘSD najímalo externí právníky i na činnosti, které mohli zajistit jeho zaměstnanci. "Například na běžnou administraci veřejných zakázek, tvorbu vnitřních předpisů nebo vzorových dokumentů ŘSD," zjistili kontroloři.

Podle kontrolorů také ŘSD v roce 2013 neoprávněně rozdělilo veřejnou zakázku na právní služby v souvislosti s provozem mýtného systému. Tím se snížila hodnota zakázky pod limit stanovený zákonem. ŘSD tak služby zadalo bez zadávacího řízení jako zakázky malého rozsahu a uzavřelo 12 smluv s jednou advokátní kanceláří. Hodinová sazba u těchto smluv byla 3500 korun.

NKÚ prověřil Generální ředitelství ŘSD, závod Praha, správy České Budějovice, Liberec, Olomouc a Plzeň. Kontrola se netýkala činností ŘSD, které přímo souvisí s dálnicemi a silnicemi.