Ředitelství vodních cest se rušit nebude

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Z lednového vládního dokumentu, který měl díky slučování a rušení úřadů přinést státu úspory, se stává cár papíru. Jásat může ode dneška šéf Ředitelství vodních cest (ŘVC) Jan Skalický, ministerstvo dopravy aktuálně ustoupilo od záměru jeho organizaci zrušit.

„Vzhledem k současné politické situaci nebude ministr Zbyněk Stanjura vládě v demisi předkládat tento krok, protože se současná vláda zavázala k neprovádění strategických kroků. Proto bude záležet na novém ministru dopravy, potažmo nové vládě,“ řekl mluvčí ministerstva Martin Novák. Jako nejčastěji skloňovaný termín zrušení ŘVC byl přitom skloňován konec června.

Záměr na zrušení správce vodních cest vzbudil nedávno vlnu kritiky. Vedle Skalického mělo ŘVC zastání například u prezidenta Miloše Zemana, stínového ministra dopravy Milana Chovance nebo profesora ČVUT Petra Moose. Podle zastánců ŘVC by byla ohrožena příprava staveb na českých řekách, například labských jezů u Děčína a Přelouče, zesplavnění Vltavy nebo kanálu Labe–Odra–Dunaj.

Zrušení mělo přinést úsporu v řádu milionů korun. Správce vodních cest zaměstnává 14 lidí. U ledu je rovněž plán sloučit ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu. „V tomto volebním období se to jednoznačně nestihne. Navíc je to pseudoproblém, dodnes jsem neviděl jedinou relevantní analýzu, kolik by se ušetřilo,“ komentoval to dnes Chovanec.