RegioJet koupil od Švýcarů vagony 1. třídy

Nové vagóny společnosti Regio Jet

Nové vagóny společnosti Regio Jet Zdroj: Regio Jet

Soukromý železniční dopravce RegioJet pokračuje v akvizicích starších vagonů ze zahraničí. Aktuálně koupil 12 vozů 1. třídy od švýcarských drah SBB, cenu žádný z partnerů nezveřejnil. RegioJet, který patří do skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury, tím navýší počet svých vagonů o více než čtvrtinu.

Vagony budou přitaženy do České republiky v následujících dnech. „Hned je posíláme na kompletní rekonstrukci interiéru. Stanou se součástí flotily vozů s novým interiérem, které nasadíme do provozu jako součást dalších novinek do konce letošního roku“, uvedl Jančura.

Více čtěte:

RegioJet se na Slovensku zajímá o trať Bratislava - Košice

Trať Praha - Ostrava. RegioJet zlevní, ČD zruší jeden spoj

Švýcarské vozy budou jezdit na zatím jediné lince RegioJetu z Prahy přes Ostravu do Havířova a Žiliny. Není jasné ani stáří vagonů, čeští cestující se se stejným typem mohli setkávat už v první polovině devadesátých let na linkách z Prahy do Bernu. RegioJet zatím vlastní zhruba 40 vagonů, využívá ale pouze necelou třicítku z nich. Vagony pocházejí z Rakouska, kde jezdily pro tamní dráhy jako první třída. RegioJet je provozuje jako „dvojku“.

Jančurova firma hodlá v České republice expandovat i na další tratě. Aktuálně se také stala exkluzivním partnerem Deutsche Bahn pro jednání o zajištění linky Praha – Hamburk. Ze hry tak vyšachovala České dráhy.