RegioJet kupuje lokomotivy od Bombardieru

Traxx v barvách RegioJetu

Traxx v barvách RegioJetu Zdroj: RegioJet

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
13
Fotogalerie

Dopravní společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury zařadí do svého vozového parku ještě letos nové lokomotivy. Společnost uzavřela smlouvu s výrobcem Bombardier Transportation na dodávku osmi lokomotiv Traxx, na dalších dvacet strojů má opci. Zároveň doplní flotilu o 16 rumunských vagonů Astra.

Prvních pět lokomotiv s maximální rychlostí 160 kilometrů v hodině by měl RegioJet dostat v prosinci a lednu. Cenu neuvedl, běžně se ale pohybuje kolem sto milionů korun. Zdrojem peněz bude úvěr. Lokomotivy bude česká společnost nasazovat na tratě z Prahy přes Ostravsko do Košic a z Prahy přes Brno do Břeclavi a dále na Slovensko.

Traxxy se tak poprvé v tuzemsku budou pravidelně objevovat v osobní dopravě. V nákladní dopravě je využívá společnost Metrans Rail, která jich vlastní na tři desítky.

RegioJet začínal při vstupu na koleje před šesti lety s lokomotivami Škoda řady 163 z počátku 90. let, které přivezl ze severní Itálie. Jde o jednosystémové stroje, které mohou jejzdit pouze po tratích napájených stejnosměrným proudem. Nedávno si firma pronajala pět moderních vícesystémové lokomotiv Vectron od Siemensu.

V případě vozů Astra by dodávka všech 16 nových kusů měla být naplněna do konce letošního roku. Jeden vagon vyjde na milion eur (téměř 27 milionů korun). Společnost už v minulosti koupila v Rumunsko deset stejných vozů, cestujícím jsou v nich k dispozici například obrazovky v každém sedadle.

Dopravce avizoval, že chce jezdit od letošní změny jízdního řádu v prosinci na trase Praha - Brno každou hodinu. Zatím jezdí se třemi páry vlaků, z nichž dva končí v Bratislavě a jeden ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Letos krátce po začátku roku naopak ukončil provoz komerčních vnitrostátních rychlíků mezi Bratislavou a Košicemi.