RegioJet nasadí prvních pět nových vozů Astra

Vlak RegioJet

Vlak RegioJet

Železniční dopravce RegioJet, který patří do skupiny Student Agency Radima Jančury, ještě tento týden nasadí pětici nových vozů Astra na své spoje mezi Prahou, Ostravskem a Košicemi. Dalších pět vozů z rumunské továrny Astra Vagoane Calatori převezme do konce října. Jeden vůz stál společnost milion eur, tedy zhruba 27 milionů korun.

Moderní vůz Astra představoval Jančura již před rokem na veletrhu v Berlíně. V krátkém provozu se však ukázala řada nedostatků, na jejichž odstranění výrobce pracoval.

Dopravce plánuje vagony nasadit na denní i noční spoj z Prahy do Košic a také na denní spoj z Prahy do Martina. Cestující v něm najdou 80 míst ve velkoprostorovém uspořádání. Sedadla jsou stejná jako v první třídě railjetu Českých drah, v jedné řadě jsou však čtyři sedadla. Každý cestující má k dispozici také obrazovku s palubní zábavou podobně jako v autobusech Student Agency. Jízdenky do vozů Astra prodává RegioJet v nejnižší cenové hladině, tedy ve třídě Standard.

„Následně se chystáme rekonstruovat interiér do stejné podoby u dalších 70 vozů, které jsme letos nakoupili v západní Evropě,“ uvedl Jančura. Díky tomu se také zvýší kapacita vozů. Při rekonstrukci zůstane původní jen podvozek a skříň vagónu.

Trasy do Olomouce a přes Vsetín

Letos se RegioJet chystá ještě pronajmout dvě lokomotivy Vectron a příští rok dalších osm. Dosud je používá převážně na Slovensku, protože jsou použitelné na dva různé proudové systémy. Od letošního prosince plánuje rozšíření nabídky o jeden spoj na trase z Prahy do Olomouce a Starého Města u Uherského Hradiště a od prosince 2016 plánuje jezdit z Prahy na Slovensko přes Vsetín.

Masivní modernizaci vagónů naplánovaly letos i České dráhy, které v březnu uzavřeli smlouvu se společnost Pars Šumperk, který za 1,1 miliardy korun zmodernizuje 93 vozů. V předchozích letech se státní dopravce soustředil na obnovu vozidel pro regionální vlaky, na řadě rychlíkových spojů ještě jezdily či jezdí klasické „koženky“.