Řidiči v Londýně stráví přes sto hodin ročně v zácpě, nejvíc na světě

zácpa na dálnici

zácpa na dálnici Zdroj: profimedia.cz

Londýn je "nejucpanějším" městem na světě, v průměru tam řidiči stráví v dopravní zácpě 101 hodin ročně. Vyplývá to z průzkumu společnosti INRIX, která zkoumá provoz na silnicích. Součástí průzkumu byla i pražská Jižní spojka, na které za rok vzniká zpoždění devatenáct hodin.

Londýn je z hlediska průměrného času stráveného v zácpách suverénně na prvním místě na světě. Žádné jiné město se za celou dobu existence měření nedostalo přes sto hodin. Podle INRIX na to může mít vliv rostoucí britská ekonomika, nižší nezaměstnanost a nárůst populace.

„Londýn je obětí vlastního úspěchu,“ říká k žebříčku Bryant Mistele, prezident a výkonný ředitel INRIX. „Velký trh a rostoucí ekonomika láká více lidí, což vede k větší zástavbě a v důsledku k hustšímu provozu.“

V letošním žebříčku jsou na dalších místech americká města. V Los Angeles tráví řidiči v kolonách 81 hodin ročně, ve Washingtonu D.C. a San Francisku 75. V Evropě se do první pětice vešla dvě belgická (Antverpy a Brusel) a dvě německá (Stuttgart a Kolín) města.

V České republice byla za nejproblematičtější koridory označena dvě místa v Praze. Podle měření se na Jižní spojce jezdí průměrnou rychlostí 45 km/h, během špičky dosahuje průměrné zpoždění pět minut a za rok pak 19 hodin. Další zkoumanou oblastí je Strakonická, kde řidiči jezdí průměrnou rychlostí 55 km/h, během špičky se opozdí o dvě minuty a za rok o sedm hodin.