Řidiči v Praze tráví skoro šest dní za rok v zácpách. Jinde jsou na tom mnohem hůř

Dopravní zácpa v Praze

Dopravní zácpa v Praze Zdroj: profimedia.cz

Dopravní zácpa v Kolumbijské Bogotě
Dopravní zácpa v Kolumbijské Bogotě
Dopravní zácpa v Kolumbijské Bogotě
Dopravní zácpa v Římě
Dopravní zácpa v Římě
15
Fotogalerie

Dopravní zácpy jsou pohromou pro řidiče po celém světě. Nová analýza americké společnosti Inrix ukázala, ve kterém městě a zemi strávíte v zácpě nejvíce času. České hlavní město na tom v globálním kontextu není nejhůře.

Americká společnost Inrix zabývající se analýzou dopravy opět zveřejnila žebříček nejucpanějších měst na světě. Stejně jako v roce 2017 řidiči ztratili nejvíce hodin při jízdách po kolumbijské metropoli, Bogotě, a to 272. Meziročně se ztracený čas v kolonách zkrátil o pět procent, přesto šoféři v bogotských kolonách loni strávili více než 11 dní.

Pořadí se neliší ani na dalších místech, stupně vítězů (v tomto případě spíše poražených) doplňuje druhý Řím a třetí Dublin, ke řidiči ztratí v kolonách 254 hodin, respektive 246 hodin. Na čtvrté místo se posunula Paříž, která na pátou příčkou odsunula ruský Rostov na Donu.

Inrix analyzovala hustotu dopravy ve více než 200 městech v 38 zemích světa. Zahrnuty však nebyly asijské země, ani africké. Využívala přitom novou metodologii, která umožňuje hlubší analýzu a porovnání mezi jednotlivými státy. V rámci ní třeba sledovala průjezdní čas za dopravní špičky, tak za zcela volného provozu.

Data dokonce poskytuje firmám, aby je mohly využít v chytrých navigacích. Analýza dopravy, parkování a pohybu obyvatel navíc může pomoci i městským plánovačům.

Nejvíce ucpaná města za rok 2018 podle času ztraceného v dopravních zácpáchE15


Kompletní údaje a celý článek najdete na webu auto.cz >>>