ŘSD docházejí jednotky pro výběr mýta, další budou nejdřív v lednu

Česku hrozí, že na přelomu roku nebude mít dostatek palubních jednotek pro výběr mýta. Zbývá posledních 17 tisíc kusů. Ministr dopravy Dan Ťok proto založil pracovní skupinu ze zástupců ŘSD a Kapsch, která má situaci v zásobování řešit.

V současnosti je v systému elektronického mýtného zaregistrováno na 845 tisíc palubních jednotek (OBU) a tento počet podle ministerstva dopravy každý měsíc roste o sedm tisíc kusů. Před koncem roku je ale zájem dopravců vyšší.

„Připravujeme záchranný scénář, abychom neohrozili zvýšený výběr mýta, který ročně dělá zhruba deset miliard korun. Podle vývoje situace můžeme reagovat například tím, že se přesunou palubní jednotky mezi jednotlivými distribučními místy,“ uvedl Ťok, podle kterého by problém nakonec nastat neměl.

Nákup nových 54 tisíc jednotek pro výběr mýta schválila vláda začátkem listopadu. Nové mýtné krabičky zadala společnost Kapsch do výroby, na dodávku má minimálně 12 týdnů. „Stále bohužel nejsme schopni garantovat, že se nám podaří jednotky dodat rychleji,“ uvedl generální ředitel českého Kapsch Karel Feix.

Stát musí nakupovat OBU jednotky právě jen u této společnosti, protože ta je jediným poskytovatelem mýtného systému v Česku.