ŘSD: na třech dálničních mostech jsou nebezpečné desky

dálnice D5

dálnice D5 Zdroj: CTK

Na třech dálničních mostech v Česku hrozí řidičům nebezpečí, ocelové desky na koncích mostů se mohou vzpříčit a vytvořit překážku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podává podnět k České obchodní inspekci (ČOI) a žádá okamžitou výměnu vadných součástí. Výrobce ocelové desky ale reklamaci neuznává, stejně jako zhotovitel díla Stavby mostů Praha. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál.

Nebezpečí hrozí třeba na hraničním mostě na dálnici D8 nebo na dálničním obchvatu Prahy nad Počernickým rybníkem a tratí na Běchovice. Ocelové desky ve tvaru dvou do sebe zapadajících hřebenů se táhnou přes celou šířku mostu. Ocel překrývá dilatační mezeru mezi mostem a pevnou zemí, která se při změnách teplot zmenšuje, nebo zvětšuje. Šrouby držící desky se lámou, desky se mohou uvolnit a vzpříčit.

„Reklamujeme tím způsobem, že se snažíme v současné době dát veškeré podklady k tomu, abychom ohlásili tento výrobek jako nebezpečný na Českou obchodní inspekci, aby nařídila odstranění výrobku ze stavby,“ popsala Radiožurnálu postup kontrolorů ŘSD jejich ředitelka Miloslava Pošvářová. Výměna všech desek na jednom mostě by stála řádově desítky milionů korun.