ŘSD uspělo u soudu, nemusí kupovat pozemky, které nechce

Dalšího úseku velkého pražského okruhu se řidiči dočkají nejdříve v roce 2023. Na snímku je zatím poslední otevřená etapa okruhu u Radotína.

Dalšího úseku velkého pražského okruhu se řidiči dočkají nejdříve v roce 2023. Na snímku je zatím poslední otevřená etapa okruhu u Radotína. Zdroj: ctk

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nebude muset koupit za 176 milionů korun pozemky v Praze-Běchovicích, kde původně mělo stát středisko správy a údržby silnic pro jihovýchodní část pražského vnějšího okruhu. Justice po zásahu Nejvyššího soudu vyhověla žalobě ministerstva dopravy, která v minulosti nebyla úspěšná. O novém rozhodnutí informoval server Aktuálně.cz.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které spadá pod ministerstvo dopravy, uzavřelo smlouvu o smlouvě budoucí na koupi běchovických pozemků s developerskými společnostmi Neinver Czech a Kiro Development koncem roku 2009 za bývalého generálního ředitele Alfreda Brunclíka. Obě společnosti pak vyzvaly na základě této smlouvy v září a říjnu 2011 ŘSD k uzavření kupních smluv, silničáři to však odmítli.

Nespokojení developeři se obrátili na rozhodčí soud, který jim dal v lednu 2013 pravomocně za pravdu. Ministerstvo se nakonec rozhodlo podat žalobu, kterou nejprve zamítl Obvodní soud pro Prahu 4 a v srpnu 2014 i pražský městský soud. Podle Aktuálně.cz ale do sporu zasáhl Nejvyšší soud, který vyhověl dovolání ministerstva dopravy a případ vrátil k novému projednání.

Ministerstvo v žalobě argumentovalo mimo jiné tím, že podle opatření vydaného v roce 2008 potřebují jeho příspěvkové organizace k nabytí nemovitosti za více než milion korun jeho souhlas. Nákup pozemků v Běchovicích ministerstvo neschválilo, a proto věřilo, že jak smlouva o smlouvě budoucí, tak i kupní smlouvy jsou neplatné. Soudy tomu nakonec vyhověly.