Ruské aerolinky opouštějí Prahu, drtí je slabý rubl a nezájem cestujících

Boeing 737 aerolinek Jakutija Airlines

Boeing 737 aerolinek Jakutija Airlines Zdroj: ken H, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Pražské letiště přijde v nejbližších dnech o další spojení na východ. Své linky zruší ruské společnosti Saratov Airlines a Jakutija Airlines. Slabý rubl a zpomalující ekonomika nesvědčí ani dalším ruským aerolinkám.

„Aktuálně obě letecké společnosti zrušily provoz do Prahy,“ potvrdil pro E15.cz mluvčí pražského letiště Michal Řehořek. Oba ruští dopravci se podle něj potýkali s poklesem zájmu cestujících.

Podrobnosti o tom, kdy společnosti své linky zruší, Řehořek nesdělil. Podle internetových stránek Saratov Airlines dopravce poslední let ze Saratova do Prahy plánuje na 25. ledna. Jak vyplývá z rezervačních systémů, ve stejný den skončí také linka Jakutija Airlines z Krasnodaru.

Saratov Airlines do Prahy létají od srpna 2013. Na přelomu loňského a letošního roku dokonce pravidelnou nedělní linku doplnily dalším spojem. Ten ale z nabídky zmizel hned po skončení ruských vánočních svátků. Jakutija Airlines se s českou metropolí loučí po ještě delší době - lety z Krasnodaru zahájily v dubnu 2010.

Zdražily letadla i údržba

Hospodářské potíže v posledních měsících trápí řadu ruských aerolinek. V polovině ledna požádala o pozastavení osvědčení provozovatele letecké dopravy společnost AK Bars Aero z Kazaně. Také letadla této společnosti se nepravidelně objevovala v Praze, naposledy ještě v úvodu letošního roku.

Firma přerušení provozu odůvodnila propadem zájmu cestujících a především poklesem rublu. Kvůli němu aerolinkám prudce stouply náklady na leasing, náhradní díly a údržbu letadel. Ty totiž společnost musela platit v dolarech, což jí za uplynulých šest měsíců zvýšilo tyto sumy prakticky na dvojnásobek.

Jakutija přišly o letadla

S podobnými problémy jako AK Bars Aero se potýkají i další ruské aerolinky. Ani Jakutija Airlines zjevně nejsou v dobré finanční kondici, leasingová společnost VEB Leasing jim totiž nedávno kvůli nesplácení leasingu odebrala pět letadel.

O povolení létat pak v minulých týdnech nadobro přišla společnost Polet. Zadlužené aerolinky v listopadu ukončily veškerou činnost včetně linky z Voroněže do Prahy a z potíží se již nedostaly. Už loni zkrachovala i nákladní divize Poletu, jejíž obří nákladní letadla An-124 se objevovala po celém světě.

Zatímco ostatní ruští dopravci se z pražského letiště stahují, na konci března otevřou novou linku z Moskvy do Prahy aerolinky Transaero. Do české metropole také stále létá národní dopravce Aeroflot.

Kurz rublu k dolaru
source: tradingeconomics.com