Rusko plánuje obří investice do obnovy transsibiřské magistrály

Asijská magistrála

Asijská magistrála Zdroj: profimedia.cz

Nejdelší železniční trať světa, transsibiřská magistrála v Rusku, se dočká rozsáhlé modernizace. Kreml podle ruského prezidenta Vladimira Putina do renovace železnice a dalších dvou velkých infrastrukturních projektů v první fázi vloží 450 miliard rublů, což je téměř 270 miliard korun.

Putin usiluje o obnovu zastaralé železniční sítě v Rusku, protože země hostí v roce 2014 olympijské hry a o čtyři roky později také mistrovství světa ve fotbale. Kreml při těchto událostech hodlá prezentovat Rusko jako moderní stát.

Prezident v rozhovoru pro agenturu ITAR-TASS poznamenal, že částka, kterou vláda plánuje investovat, je pro takové obrovské projekty nízká. Je to proto, že investice státu má být pouze první pobídkou pro investory.

Kromě transsibiřské magistrály, která se těší velké oblibě i mezi turisty, plánuje Rusko investovat do nového vysokorychlostního železničního spojení z Moskvy do zhruba 800 kilometrů vzdálené Kazaně a rovněž do obřího dálničního okruhu hlavního města.

Mapa transsibiřské magistrály:Mapa transsibiřské magistrály v RuskuMapa transsibiřské magistrály v Rusku | Profimedia.czZdroj: Profimedia.cz

Putin představil projekty zahraničním investorům již koncem června na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradu. Kolik peněz však vláda hodlá do projektů vložit, tehdy neřekl.

Rozvoj infrastrukturních projektů je důležitým faktorem pro hospodářský růst země. Transsibiřská magistrála má v současnosti roční kapacitu přepravy zhruba 120 milionů tun nákladu. Dlouhá je 9288 kilometrů a spojuje Moskvu s Vladivostokem na pobřeží Tichého oceánu. Za posledních pět let objem nákladní přepravy po železnici směrem k Tichému oceánu stoupl o 55 procent.