Rusko zakázalo šesti aerolinkám létat do Evropy

Tupolev Tu-154M společnosti Jakutia Airlines

Tupolev Tu-154M společnosti Jakutia Airlines Zdroj: wikimedia.org

Ruská federální letecká agentura Rosaviation zakázala šesti domácím aerolinkám létat do Evropské unie. Snaží se tak předejít podobný krok evropské agentury EASA. Opatření se dotkne i společností létajících do Prahy, ty ale své linky do EU podle serveru planes.cz nasadí pronajaté moderní stroje.

Zákaz se týká společností VIM Avia, Dagestan Airlines, Aviastar-Tu, UTair cargo, Tatarstan Air a Jakutija Airlines. Poslední dvě jmenované společnosti provozují pravidelné linky do Prahy. Šéf Rosaviation Alexandr Neradko opatření odůvodnil tím, že EASA u těchto společností snížila bezpečností koeficient a tudíž jim tak jako tak brzy hrozil zákaz.

„Cítím se před evropskými kolegy trapně, protože tyto aerolinky stále opakují dětinské chyby. Asi doufají, že inspektoři SAFA je přehlédnout,“ postěžoval si Neradko maje na mysli bezpečnosti program SAFA, který EASA provozuje. Zákaz může být stažen, až dopravci odstraní nedostatky a zavedou taková opatření, která zabrání v opakování chyb.

VIM Avia ale vidí celou situaci jinak. Podle ní za snížením hodnocení ze strany EASA stojí konkurenční boj. Ruský dopravce totiž nedávno vyhrál zakázku na přepravu vojáků OSN, o kterou se ucházela i Air France. VIM Avia tvrdí, že od té doby jsou její letadla předmětem šikany od úředníků EASA. Odvolávají se především na incident z 26. záři, kdy inspektoři evropské agentury zakázali odlet Boeingu 757 ruské společnosti z Paříže do Bejrútu. Na palubě byli vojáci mírových sborů OSN a důvody pro uzemnění, které EASA uvedla, prý byly velmi „vágní“.

Stopka od Rosaviation pravděpodobně nepostihne žádné lety do Prahy. Jakutija Airlines si na jejich zajištění pronajaly letoun Tupolev 204 od společnosti Red Wings. Zajištění svých spojů pronajatými letadly přislíbily Tatarstan Airlines.

Jakutia Airlines již zákazu letů do EU čelily v roce 2007, později ale bylo opatření zmírňováno. EASA již dříve uvalila některá omezení také na Tatarstan Air. Letadla Aviastar-Tu a Dagestan Airlines měly loni vážné nehody. Letoun Jakutia Airlines byl loni vážně poškozen, když palubní inženýr při startu z letiště v Jakutsku předčasně zatáhl podvozek a letadlo skončilo na vzletové dráze.