Ruzyní prošlo o pět procent více pasažérů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Pražské mezinárodní letiště v Ruzyni má po dvou letech poklesů našlápnuto k úspěšnému roku. Za první letošní pololetí odbavilo 5,4 milionu cestujících, což je meziročně o 5,4 procenta více. V samotném červnu růst dokonce překonal šestiprocentní hranici.

„Zaznamenáváme silnější provoz. Letos se také výrazněji projevuje reakce velkých síťových dopravců na loňskou redukci spojů Českých aerolinií,“ řekla mluvčí letiště Michaela Lagronová. Podíl ČSA jako největšího dopravce v Ruzyni letos poprvé klesne pod 40 procent. Uvolněné místo nahrazuje především německá Lufthansa.

Právě další očekávané omezování sítě českého národního dopravce krotí přílišný optimismus letištních statistiků. České aerolinie chtějí v následujících měsících a letech postupně zeštíhlit svou síť z dnešních 60 destinací na zhruba 45.

Cestující na Letišti PrahaCestující na Letišti Praha | Letiste Praha

Za celý letošní rok proto pražské letiště očekává zhruba čtyřprocentní pasažérský přírůstek. Za loňský rok prošlo nástupními a výstupními branami ruzyňského letiště 11,56 milionu cestujících.

Na pozitivním trendu pohybu cestujících se ovšem podílejí výhradně pravidelné linky. Naopak nepravidelné lety na dovolenou jsou stále na ústupu. Pasažérů na charterech za první pololetí meziročně ubylo o 2,4 procenta. Vypravených letadel s dovolenkáři přitom neubývá, létají tedy stále prázdnější. „Zdá se, že situace na trhu zájezdů stále není tak růžová, jak se snaží některé cestovní kanceláře prezentovat. Podle prvních čísel za červenec však došlo se začátkem prázdnin k zlepšení,“ řekla Lagronová.

Pokud jde o pravidelné linky, žebříček oblíbenosti se příliš nemění. V čele zůstávají spoje do Paříže, Frankfurtu nad Mohanem, Moskvy, Londýna a Říma.

Ziskové Letiště Praha a problémové České aerolinie mají podle plánů managementu a vlády skončit do konce letošního roku jako dvě sestry pod střechou nového Českého aeroholdingu.