Ryanair dál počítá s lety do USA od deseti eur

Šéf Ryanairu Michael O'Leary potvrdil březnovou objednávku na 175 Boeingů 737

Šéf Ryanairu Michael O'Leary potvrdil březnovou objednávku na 175 Boeingů 737 Zdroj: Boeing

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair chce začít do roku 2019 létat do Spojených států. Základní cena letenky, takzvaná "nástupní", by měla být deset eur (asi 270 korun). K tomu by se pak připočítávaly další poplatky, například za kufry, jídlo na palubě nebo zábavu. V rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung to řekl generální ředitel aerolinek Michael O'Leary.

„Začneme s tím, jakmile dostaneme letadla,“ řekl O'Leary. Dodal současně, že nová letadla jsou nyní příliš drahá a vyprodaná kvůli vysokým objednávkách aerolinek z Blízkého východu, jako je například společnost Emirates.

O'Leary prohlásil, že základní cena letenky, kterou nazval „nástupní“ cenou, by měla být deset eur (asi 270 Kč). K tomu by se pak připočítávaly další poplatky, například za kufry, jídlo na palubě nebo zábavu. O'Leary přitom zdůraznil, že nejde o marketingový trik, jak na sebe upoutat pozornost.

„Dokončili jsme podnikatelský plán (pro dálkové trasy), a máme ho v šuplíku,“ prohlásil. Aerolinky chtějí začít létat s 15 až 20 letadly a za čtyři až pět let jejich počet zvýšit na 30 až 40. Létat chce z osmi až deseti evropských letišť do deseti až 15 destinací v USA.

Konkurence mezi nízkonákladovými aerolinkami v Evropě silně roste. Dálkové lety nabízí Norwegian Air, zatímco EasyJet podle agentury Reuters zvyšuje počet letadel. Ryanair minulý měsíc oznámil, že plánuje expanzi v Kolíně nad Rýnem.