Ryanair ve čtvrtletí prodělal půl miliardy. Ceny letenek jsou příliš nízké, varuje

Ryanair

Ryanair

Letadlo společnosti Ryanair přistává na pražském letišti
Boeing 737 aerolinek Ryanair
Šéf aerolinek Ryanair Michael O'Leary
Boeing 737 aerolinek Ryanair
Ryanair, nízkonákladová letecká společnost
6
Fotogalerie

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair vykázala ve třetím čtvrtletí svého finančního roku čistou ztrátu téměř 20 milionů eur (514 milionů korun), o rok dříve ještě vytvořila zisk skoro 106 milionů eur. V posledních třech měsících firma tratila především na cenách letenek, které je nucena snižovat kvůli tlaku konkurence. Před 14 dny podnik už podruhé za tři měsíce snížil celoroční odhad zisku a nyní firma nevyloučila, že by zisk mohl být ještě nižší.

Aktuálně Ryanair očekává, že celoroční zisk za období do konce března klesne až o 31 procent na částku mezi 1,0 miliardy a 1,1 miliardy eur. Na vině je více faktorů - od letních stávek, vyšších cen ropy až po příliš velkou nabídku krátkých letů v Evropě.

Tržby se přesto ve třetím finančním čtvrtletí zvýšily o devět procent na 1,53 miliardy eur (39,3 miliardy korun). Ryanair přepravil v období od října do konce prosince 32,7 milionu pasažérů, zatímco ve stejném období předchozího roku to bylo 30,4 milionu. Vyšší počet letů ale negativně vykompenzoval pokles cen letenek, které se v průměru snížily o šest procent.

A ceny letenek se podle předpokladů managementu hned tak nevzpamatují. „Nesdílíme optimistický výhled některých konkurentů, že letenky v létě 2019 podraží," uvedla firma.

Ryanair také oznámil, že v létě příštího roku z čela vedení po 22 letech odejde David Bonderman. Naopak dlouholetému šéfovi Michaelu O’Learymu byla smlouva prodloužena o dalších pět let, přestože nabídku na zářijové valné hromadě okomentoval slovy: „Nejsem si jist, zda to potěší paní O’Learyovou." V čele společnosti, která létá do desítek zemí, včetně České republiky, O’Leary stojí 24 let.