Ryanair osekává výhled svého zisku, stěžuje si na příliš levné letenky

Ryanair

Ryanair Zdroj: profimedia.cz

Letecká společnost Ryanair snížila očekávaný odhad zisku po zdanění za loňský rok. Původní prognózu společnost snížila o přibližně 100 milionů eur. Pokles očekávaného zisku měl vliv i na akcie, které se dostaly na čtyřleté minimum. Nízkonákladový dopravce vidí jako hlavní příčinu korekce snižující se ceny letenek.

Podle agentury Bloomberg se původní odhady zisku pohybovaly v rozmezí 1,1 až 1,2 miliardy eur, nejnovější údaje dopravce se pohybují na úrovni 1 až 1,1 miliardy eur. Je to již druhé varování související s poklesem zisku v rozmezí 4 měsíců. Ryanair ho spojuje zejména s klesajícími cenami letenek.

Přepravce očekával snížení cen letenek během zimní sezony o dvě procenta, ceny však klesly až o 7 procent. „I když jsme zklamaní z nižšího zisku jako přímého důsledku klesajících tarifů, je pro nás pozitivní, že to kompenzuje růst provozu a lepší výsledky v jednotkových nákladech,“ řekl ředitel společnosti Ryanair Michael O'Leary.

Podle generálního ředitele O'Learyho se Ryanair nízkými cenami snaží bojovat s již ztrátovou konkurencí – zejména se společnostmi Wow Air a Flybe, které jsou obě na prodej.

„Nízké ceny letenek jsou vadou odvětví, které je příliš agresivní s expanzí, protože pak vznikají nevyužité kapacity u letech na krátké vzdálenosti,“ uvedla pro Reuters poradenská investiční společnost AJ Bell company.

Snížení očekávaného zisku mělo vliv i na vývoj hodnoty společnosti. Podle Bloombergu akcie Ryanairu poklesly o 5,2 procenta, což bylo nejvíce ve srovnání s jeho největšími konkurenty Easyjet (5 procent) a Wizz Air (4,5 procenta).

Ryanair přitom není jediným nízkonákladovým přepravcem snižujícím prognózy svých výsledků. Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air předpokládá, že ve finančním roce, který skončí 31. března, vykáže čistý zisk 270 až 300 milionů eur. V předchozí prognóze celoroční zisk odhadovala na 310 až 340 milionů eur. I když v prvním finančním pololetí zvýšila čistý zisk zhruba o procento na 292 milionů. Zhoršila však celoroční výhled, mimo jiné kvůli růstu cen pohonných hmot.

Naopak britské nízkonákladové aerolinky easyJet ve finančním roce 2018 zvýšily díky rekordní poptávce zisk před zdaněním o 41 procent na 578 milionů liber. Počet přepravených pasažérů se zvýšil o 10,2 procenta na rekordních 88,5 milionu. Firma také uvedla, že v letošním roce hodlá zvýšit nabídku letů o deset procent.