Šéf Českých drah Bednárik rezignoval. Národního dopravce dočasně povede Michal Kraus

Ivan Bednárik, České dráhy

Ivan Bednárik, České dráhy Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ivan Bednárik, České dráhy
Ivan Bednárik, České dráhy
Ivan Bednárik, České dráhy
4
Fotogalerie

Poprvé v pozměněném složení se v úterý ráno mimořádně sešla dozorčí rada Českých drah (ČD). Jednala o změnách v představenstvu. Současný předseda představenstva Ivan Bednárik skončí ve funkci. Podal rezignaci ke konci února. Skončili také další dva členové představenstva Václav Nebeský a Petr Pavelec. Národního dopravce dočasně povede bývalý ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus.

Stálého šéfa dráhy získají ve výběrovém řízení, které by firma měla vypsat ještě do konce tohoto týdne. Novou členkou vedení se stala šéfka DVI, dceřiné firmy ČD, Blanka Havelková.. Novým předsedou dozorčí rady se stal ekonom Miroslav Zámečník. Před ním radu vedl Pavel Kysilka, který v prosinci rezingoval.

Bednárik vysvětlil svůj odchod škrty a úsporami, které nastavila nová vláda. „Budou se dotýkat i Českých drah a vypořádat se s nimi nebude jednoduché,” řekl Bednárik na tiskové konferenci za přítomnosti ministra dopravy Martina Kupky (ODS) a nového šéfa dozorčí rady Českých drah Miroslava Zámečníka.

Bednárik mezi chystanými škrty zmínil redukci slev pro studenty a seniory či pozastavený spor o pronájem pozemků mezi Správou železnic a Českými drahami. „Bylo řečeno, že 3,5 miliardy z pronájmu nepotřebujeme, takže si je můžeme dovolit škrtnout. Ale to bude třeba nějak vyrovnat,” upozornil Bednárik s tím, že jeho nástupce nebude mít jednoduchou úlohu.

Prozatímní šéf národního dopravce Michal Kraus byl dosud náměstkem pro servis. V představenstvu se posune na post místopředsedy. Byl také dlouholetým ředitelem Plzeňských městských dopravních podniků. I díky tomu má blízko k politikům z ODS.

„Mým úkolem je nyní udržet kontinuitu a vést společnost do doby, než bude představenstvo kompletní. Případná zásadní rozhodnutí strategického významu budeme přijímat až společně,“ uvedl Kraus. I jeho jméno figuruje mezi potenciálními uchazeči o post nového generálního ředitele. Sám účast ve výběrovém řízení nevyloučil.

Podle tří na sobě nezávislých zdrojů E15.cz už minulý týden dostal nabídku na řízení společnosti dosluhující ředitel české pobočky banky Citi Michal Nebeský, který už ve firmě v minulosti působil jako ekonomický náměstek v éře Petra Žaludy. 

„Z výběrového řízení musí vzejít silný manažer, který stabilizuje hospodaření Českých drah. Zároveň bude jeho úkolem vypořádat se s majetkovými vztahy, nastavit efektivnější strukturu řízení celé skupiny ČD. Zvýšit se má také kvalita poskytovaných služeb národního dopravce. Cestující musí vidět nové a čisté vlaky," řekl ministr Kupka.

Skupina České dráhy, zahrnující osobního i nákladního dopravce a další dceřiné podniky, předloni hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun. V prvním pololetí loňského roku pak skončila ve ztrátě 217 milionů korun.

Video placeholde
Pohled na trať z čela soupravy - Masarykovo nádraží • Pohledzvlaku.cz