Skandinávská část zkrachovalé cestovky Thomas Cook obnovila provoz. Hledá kupce

Cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala.

Cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala. Zdroj: Reuters

Thomas Cook, nejstarší cestovní kancelář na světě
Nejstarší cestovka na světě krachuje. Zájem převzít její aktiva mají i Číňané.
Krach cestovní kanceláře Thomas Cook zasáhl i turisty na letišti ve španělské Mallorce
Krach cestovní kanceláře Thomas Cook zasáhl i turisty na letišti ve španělské Mallorce
Krach cestovní kanceláře Thomas Cook zasáhl turisty na letištích
12
Fotogalerie

Skandinávská část britské cestovní společnosti Thomas Cook bude nadále pokračovat v provozu, protože je samostatným právním subjektem, odděleným od mateřské firmy, která v pondělí zkrachovala. Hledá však nového majitele, napsala agentura Reuters.

Skandinávská odbočka už v pondělí oznámila, že od dnešního dne obnovuje všechny své lety.

„Protože jsme nezávislou a ziskovou částí podnikání, jsme už s podporou od našich bank, věřitelů a ručitelů schopni pokračovat v práci,“ prohlásil výkonný ředitel skandinávského podniku Thomas Cook Magnus Wikner.

Skandinávská část Thomase Cooka zahrnuje sestává ze dvou společností - Thomas Cook Northern Europe a Thomas Cook Scandinavian Airlines. Je známá také jako Ving Group. Skupina působí pod několika značkami, v Norsku je to Ving, v Dánsku Spies, ve Finsku Tjäreborg a ve Švédsku Ving a Globetrotter.

Společnost Thomas Cook, která patřila k nejstarším a největším cestovním kancelářím na světě, v pondělí vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Krach společnosti je podle odborníků dosud největším případem úpadku cestovní kanceláře.

Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, které požadovaly věřitelské banky, a britská vláda finanční pomoc poskytnout odmítla. V pondělí s ní na dovolené v zahraničí bylo zhruba 600 tisíc lidí.