Jedna z nejstarších cestovních kanceláří na světě zkrachovala

Jedna z nejstarších cestovních kanceláří, britská Thomas Cook zkrachovala

Jedna z nejstarších cestovních kanceláří, britská Thomas Cook zkrachovala Zdroj: Reuters

Jedna z nejstarších cestovních kanceláří, britská Thomas Cook zkrachovala
Společnost Thomas Cook (Ilustrační foto)
Jedna z nejstarších cestovních kanceláří, britská Thomas Cook zkrachovala
Jedna z nejstarších cestovních kanceláří, britská Thomas Cook zkrachovala
Potíž pro dovolenkáře, zkrachovala cestovka Thomas Cook
6
Fotogalerie

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook kvůli finančním potížím zkrachovala. Informovala o tom agentura Reuters. Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600 tisíc lidí a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven.

Za krachem britské cestovní kanceláře Thomas Cook je nešťastná fúze, obrovské dluhy a také internet, který učinil revoluci v objednávání zahraničních pobytů. O příčinách pádu 178leté firmy to napsal deník The Guardian. Zároveň za bezprostřední důvod pádu označil fakt, že se podniku nepodařilo získat záchranný úvěr 200 milionů liber (5,9 miliardy korun).

CK Neckermann, která v Česku zastupuje zkrachovalou cestovku, ovšem nečeká problémy českých turistů. V zahraničí má nyní na 1100 klientů. Lety jsou zaplaceny a klienti se bezpečně vrátí domů. CK ovšem nevylučuje rušení již koupených zájezdů. Až do odvolání pal přestala prodávat nové zájezdy.

Problém mohou mít Češi, kteří si koupili zájezd v Německu nebo Británii. České zákony se na ně totiž nevztahují, míní Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří (ACK).

„Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti,“ oznámil britský úřad pro civilní letectví (CAA). Tento úřad také uvedl, že už zahájil operaci, během níž dopraví co nejdříve domů na 150 tisíc britských turistů, kteří jsou nyní s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené. Podle BBC půjde o největší operaci svého druhu v mírové historii země.

CAA předpokládá, že repatriace britských občanů potrvá zhruba dva týdny. Britský ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že úřady k repatriaci najaly desítky letadel. „Je to enormní úkol, největší repatriace v době míru v historii Británie. Takže se pravděpodobně objeví problémy a průtahy,“ dodal.

Od britské cestovky může být podle Papeže z ACK v Česku několik tisíc klientů. Kromě Prahy mohou být na jihu Moravy či v Českém Krumlově.

Vedení firmy Thomas Cook oznámilo, že vstoupilo do „nucené likvidace“. „Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní,“ uvedl šéf firmy Peter Fankhauser. Firma požádala minulý týden o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci.

Premiér Boris Johnson označil za správné, že se vláda rozhodla firmu nezachraňovat. Vládní záchrana společnosti Thomas Cook by podle něj mohla vést k tomu, že v budoucnosti by i další podniky očekávaly podobné zacházení.

Profil cestovní kanceláře Thomas Cook

Thomas Cook je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě, s níž vycestoval i britský premiér Winston Churchill. Založil ji baptistický kněz Thomas Cook (1808-1892), který 5. července 1841 uspořádal pro 500 cestujících, kteří jeli na pravidelnou schůzku abstinentů, první hromadnou organizovanou cestu vlakem z Leicesteru do Loughborough.

V roce 1845 už zorganizoval první klasický zájezd do Liverpoolu a následně okružní cestu po Evropě. Pobožný muž nazval cestování náhradní drogou. Nepij, ale cestuj a poznávej, radil svým zákazníkům.

Do podnikání se později zapojil také jeho syn John Mason Cook, který v roce 1866 prvně vypravil turisty do Ameriky. Později přibyla Palestina, Bermudy, Maroko a další země. Společnost Thomas Cook & Son oficiálně vznikla v roce 1872 a poté uspořádala cestu kolem světa, která trvala 222 dní.

Thomas Cook jménem své společnosti sám prováděl cestující po cizích krajích. Po ledovcích v Alpách, na poutích do Říma nebo na plavbách po Nilu. K jeho klientele zpočátku patřili zejména učitelé, duchovní, lékárníci a částečně i nižší šlechta.

Thomas Cook stál i za řadou novinek v cestovním ruchu - zajišťoval rezervace v restauracích a vystavoval hotelové poukázky a cestovní šeky. Postupně síť cestovních kanceláří rostla a Cookovi agenti převzali v mnoha zemích funkci britského konzula. Od roku 1877 měl vlastní cestovní kancelář v Evropě, Americe, Austrálii, na Blízkém východě a v Indii. V roce 1896 se společnost například stala oficiálním přepravcem sportovních fanoušků na první novodobou olympiádu v Aténách.

Ve vlastnictví rodiny zůstala společnost až do roku 1928, kdy jí vnuci Thomase Cooka prodali belgické cestovní a železniční společnosti.

Ke slavným klientům patřili spisovatelé Mark Twain a Rudyard Kipling či britský premiér Winston Churchill.

V roce 1948 byl tento klenot Británie znárodněn, v roce 1972 byl zprivatizován. Poté často měnil majitele a současná společnost Thomas Cook Group vznikla v roce 2007 spojením Thomas Cook AG, jejímž vlastníkem byla německá maloobchodní skupina KarstadtQuelle, a britské MyTravel. V roce 2015 do společnosti vstoupil čínský konglomerát Fosun International.

Na český trh Thomas Cook vstoupil v roce 2007, kdy koupil menší cestovní kancelář Travel plus - Lufthansa City Center. Zájezdy začal prodávat prostřednictvím společnosti Neckermann Česká republika.

Služeb společnosti Thomas Cook Group využívalo asi 19 milionů klientů ročně, ve světě zaměstnává asi 22.000 lidí, z toho kolem 9000 v Británii. Součástí skupiny je například německá letecká společnost Condor, Thomas Cook má ale i vlastní hotelovou síť. Loni firma utržila deset miliard liber (skoro 300 miliard korun), čistá ztráta ale činila 163 milionů liber.