Škoda Transportation expanduje, založila v Mnichově novou firmu

Škoda Transportation

Škoda Transportation Zdroj: Eduard Erben, E15

Plzeňská Škodovka založila v Mnichově dceřinou společnost Škoda Transportation Deutschland. Obchodní, technická a servisní jednotka má posílit pozice skupiny v německy mluvících zemích, kde v srpnu získaly plzeňské strojírny významný kontrakt na šest vlaků za 2,6 miliardy korun pro německou DB Regio.

Škoda tím potvrzuje, že se hodlá orientovat nejen na tradiční východní, ale také na západní trhy, řekla mluvčí skupiny Lubomíra Černá.

„V současnosti tam pracujeme na několika obchodních projektech a osobně věřím, že po úspěchu v tendru pro Deutsche Bahn Regio máme velkou šanci přivést v brzké době na koleje v německy mluvících zemích další česká vozidla,“ řekl šéf představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek.

Konstrukční práce na vozidlech pro DB začaly na jaře. „Na podzim 2014 bychom měli mít postavený prototyp,“ uvedl ředitel nové firmy Zdeněk Majer, který je viceprezidentem mateřské společnosti pro obchod. Na německém trhu vidí řadu zajímavých obchodních příležitostí, aktuálně několik tendrů na tramvaje.

Od začátku roku podepsala Škoda Transportation exportní kontrakty za více než 21 miliard korun. „Cílem německé Škodovky je vytvořit obchodně-technicko-servisní jednotku. Proto došlo v první řadě k posílení obchodního týmu o Daniela Schambacha, který je obchodním ředitelem,“ uvedla mluvčí.

Daniel SchambachDaniel Schambach | Skoda TransportationObchodním ředitelem bude Daniel Schambach (zdroj Škoda Transportation)

Bude zodpovědný za rozvoj obchodních aktivit skupiny Škoda na německém, rakouském a švýcarském trhu. Schambach pracoval jako projektový manažer ABB, v obchodu divize kolejových vozidel společnosti Bombardier Transportation a poslední čtyři roky jako šéf pro západoevropský obchod polské firmy Solaris Bus & Coach.

Dalším cílem dceřiné firmy je najít technické odborníky, kteří budou pracovat nejen na projektech v Německu, ale mají posílit výzkum a vývoj celé skupiny. V příštích letech se tým rozroste o techniky, kteří budou mít na starosti servis vozidel pro DB Regio, jež budou od prosince 2016 jezdit mezi Norimberkem, Ingolstadtem a Mnichovem.