Skončí dlouhé cestování? Přihlašování aut se oprostí od místa bydliště

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Od poloviny příštího roku nebudou muset majitelé aut při provádění změn v registru chodit na úřad v místě papírového bydliště či sídla firmy. Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích umožní, aby si majitel vozu vyřídil všechny náležitosti na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. To bude možné i při změně vlastníka.

Alespoň tak si to představuje ministerstvo dopravy. Novela totiž zatím prošla jen meziresortním řízením, čeká ji ještě schvalování na vládě a v parlamentu.

„Lidé museli v některých případech kvůli přihlášení auta cestovat daleko na místo, kde bylo dosud vozidlo registrované. Chtěl jsem proto, aby motoristé měli administrativu co nejjednodušší,“ řekl ministr Dan Ťok.

Ke změnám pravidel při návštěvě registru přitom došlo už letos v lednu. Nově je od letoška nutné při změně vlastníka provést odhlášení a přihlášení v jednom kroku. Tím padly takzvané polopřevody, kdy původní majitel auto odhlásil a nový nepřihlásil. Nebyla tak zcela zřejmá zodpovědnost za automobil.